Za historií české měny může veřejnost i do Brna

07.12.2016 8:40

Česká národní banka připravila pro zájemce o historii naší měny dvě nové výstavy. V prostorách brněnské pobočky si mohou návštěvníci prohlédnout expozici „Lidé a peníze“, která mapuje vývoj peněz na našem území od jejích prvopočátků až po současnost.

Za historií české měny může veřejnost i do Brna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dále je možné navštívit výstavu „Krása ve skle a kovu“, představující dílo výtvarníka a medailéra Jiřího Harcuby. Obě stálé výstavy budou slavnostně otevřeny 6. prosince za účasti guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka.

Expozice ČNB „Lidé a peníze“ již 15 let plní v pražské centrále nezastupitelnou úlohu v procesu vzdělávání nejširší veřejnosti v oblasti finanční gramotnosti. Její unikátnost tkví nejen v rozsahu sdělovaných informací, ale především v množství zajímavých předmětů, které si mohou návštěvníci prohlédnout.

Také nově otevřená brněnská expozice, která vznikla v úzké spolupráci ČNB a Moravského zemského muzea, předkládá návštěvníkům prostřednictvím 32 panelů a 22 vitrín jedinečný pohled na historii peněz. „Jsem rád, že veřejnosti můžeme nabídnout ucelený pohled na vývoj měny v českých zemích s důrazem na odlišnosti tohoto fenoménu na Moravě. Výstavou chceme rovněž přispět k podpoře finanční gramotnosti, jelikož předpokládáme, že o ni budou mít, vedle široké veřejnosti, velký zájem především školy,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Návštěvníci se mohou seznámit s dokumenty dokládajícími historii měnové politiky a vývoj finančního sektoru. Vystaveny jsou také platidla, padělky a ukázky ochrany peněz.

Výstava „Krása ve skle a kovu“ představuje dílo jednoho z nejvýznamnějších tvůrců československých a českých mincí Jiřího Harcuby (1928–2013), které odkázal ČNB. Na několika desítkách sochařských a sklářských exponátů dokumentuje celoživotní dílo tohoto světově uznávaného sklářského výtvarníka, sochaře a medailéra, který je autorem např. české pětikoruny.

Rezervace a bližší informace k výstavám naleznete na webových stránkách ČNB.

Expozice České národní banky "Lidé a peníze"
Expozice České národní banky "Lidé a peníze"

Výstava výtvarníka a medailéra Jiřího Harcuby "Krása ve skle a kovu"
Výstava výtvarníka a medailéra Jiřího Harcuby "Krása ve skle a kovu"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…