Za prvních devět měsíců prošlo Letištěm Václava Havla Praha o 646 tisíc cestujících více než v loňském roce

29.10.2016 16:33

Výkony za první tři čtvrtletí roku 2016 na Letišti Václava Havla Praha potvrzují trend růstu zájmu o leteckou přepravu i o Prahu. Za prvních devět měsíců roku 2016 odbavilo Letiště Václava Havla Praha celkem 9 885 237 cestujících, zatímco za stejné období roku 2015 to bylo o 646 tisíc méně.

Za prvních devět měsíců prošlo Letištěm Václava Havla Praha o 646 tisíc cestujících více než v loňském roce
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

„V prvních devíti měsících letošního roku bylo odbaveno meziročně o 7 % cestujících více. Stejně jako v minulém roce nejvíce rostly počty pasažérů ze zemí Evropy a Blízkého východu. Příliv cestujících ovlivnila jak nabídka nových linek, tak i navyšování kapacit u stávajících dopravců, kteří do Prahy posílali větší letadla či navyšovali frekvence na svých pravidelných spojích. Podle aktuálních čísel očekáváme, že by se celkový nárůst počtu cestujících za rok 2016 mohl pohybovat okolo 7 %,“ komentoval výhled Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu.

Zvýšení objemu přepravy za první tři čtvrtletí roku je dáno jednak provozem nových linek, které ve stejném období loňského roku ještě nebyly provozovány (např. Peking, Šanghaj nebo Birmingham) ale také navyšováním kapacit na stávajících linkách, zejména u tradičních destinací jako je Londýn či Amsterdam, ale také u exotičtějších destinací jako je Dubaj. Zároveň se zvýšil počet velkokapacitních letounů na pravidelných linkách do Prahy (např. Airbus A380, nový Boeing 747-8i).

Země s největším počtem přepravených cestujících byla Velká Británie, následovalo Německo, Itálie, Francie a Rusko. Velké meziroční nárůsty zaznamenaly země jako Nizozemí (+ 28 %), Spojené arabské emiráty (+ 26,6 %) nebo Finsko (+ 25,8 %).

Nejoblíbenější destinací byl Londýn, na linkách mezi Prahou a londýnskými letišti Heathrow, Gatwick a Stansted bylo od ledna do září přepraveno 839 729 cestujících. Mezi oblíbenými metropolemi následovala Paříž, Moskva, Amsterdam a Frankfurt. Významné meziroční nárůsty zaznamenaly destinace jako Dubaj (+ 26,5 %), Tel Aviv (+ 16,6 %) nebo Barcelona (+ 12,8 %).

Významný nárůst zaznamenala i oblast cargo přepravy. Za prvních devět měsíců letošního roku bylo přepraveno přes 50 tis. tun nákladu, což je o 43 % více než za stejné období loňského roku. Do celkového výsledku nákladní dopravy se projevily nejen kapacity nových dopravců UPS a Qatar Airways Cargo, ale i dokládka carga na nové lince do Pekingu nebo navýšení kapacit na lince do Soulu.  Očekáváme, že díky navýšené kapacitě bude pozitivní trend i nadále pokračovat, na konci 2016 předpokládáme meziroční růst carga cca o 35 %, což představuje přibližně 68 tis. tun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…