Za tři čtvrtletí poskytli letos členové ČLFA firmám či domácnostem 126,8 miliardy, meziročně o 4,4 % více

12.11.2018 15:13

Oblast financování podnikatelských investic meziročně vzrostla o 1,7 %. Objem prostředků poskytnutých v rámci factoringu stoupl o 16,9 %. Domácnosti si půjčily o 3,5 % více peněz než loni. Počet profinancovaných nových osobních vozidel vzrostl o 3,2 %. Členové asociace profinancovali 44 % nově registrovaných osobních vozů.

Za tři čtvrtletí poskytli letos členové ČLFA firmám či domácnostem 126,8 miliardy, meziročně o 4,4 % více
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvních třech čtvrtletích letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 126,80 miliardy korun, to je o 4,4 % více než ve stejném období roku 2017. Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního třetího čtvrtletí 273,73 miliardy korun.

„Více peněz šlo jak firmám, tak domácnostem. V kategorii spotřebitelů stimuloval růst hlavně zvýšený zájem o financování osobních automobilů. V podnikatelské sféře vzrostla výrazně poptávka po financování provozu pomocí factoringu, oproti tomu financování investic zaznamenalo jen mírné zlepšení. V tomto ohledu výsledky za první tři čtvrtletí potvrdily tendence, které jsme sledovali už během letošního prvního pololetí,“ říká Jiří Matula, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 42 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Ze souhrnných 126,80 miliardy korun bylo 102,94 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 23,86 miliardy na financování zboží či služeb pro domácnosti. Členské společnosti asociace uzavřely v letošních třech kvartálech 453 919 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci sledovaného období spravovaly 1 270 273 aktivních smluv.

Oblast financování podnikatelských investic vykázala meziroční růst o 1,7 % při celkovém objemu obchodů 81,15 miliardy korun.

Výrazný nárůst zaznamenal factoring. Výše prostředků poskytnutých členy ČLFA v rámci factoringu v letošních prvních třech čtvrtletích meziročně stoupla o 16,9 % na 21,79 miliardy korun. Zároveň narostla celková hodnota pohledávek postoupených na členské firmy ČLFA, a to o 12,7 % na 114,26 miliardy korun.

Meziroční nárůst o 3,5 % asociace zaznamenala v oblasti financování domácností. Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA v prvních devíti měsících letošního roku činil 20,93 miliardy korun, to značí meziroční navýšení o 3,2 %. Prostřednictvím spotřebitelského leasingu poskytly členské firmy 2,93 miliardy korun, meziročně o 5 % více.

Členové ČLFA uzavřeli v prvních třech čtvrtletích letošního roku nejvíce kontraktů na financování aut. Na silniční dopravní prostředky poskytli 69,04 miliardy korun, o 3,7 % více než ve stejném období loňského roku. Z toho 36,36 miliardy bylo určeno na pořízení 91 501 nových osobních vozů. Objem prostředků určených na nová osobní vozidla tak zůstal na loňské úrovni (nárůst činil zanedbatelných 0,1 %), počet těchto vozů se ale meziročně zvýšil o 3,2 %. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 44 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice během prvních devíti měsíců letošního roku.

Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v 1.–3. čtvrtletí roku 2018 podle účelu investování
(srovnání se stejným obdobím roku 2017):

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) je zájmovým sdružením firem (většinou dceřiných společností velkých bank nebo silných nadnárodních výrobních koncernů) zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 42 členů. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…