Začal Týden otevřeného vzdělávání

07.03.2016 16:20

Spuštěním on-line vyhledávače obrázků a fotografií a jejich citování se Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) zapojuje do Týdne otevřeného vzdělávání. Pedagogové, rodiče a další zájemci se mohou také zúčastnit trojice on-line seminářů, tzv. webinářů, které NÚV tradičně připravuje na Metodickém portále RVP.CZ. Týden otevřeného vzdělávání letos připadá na 7. – 11. března.

Začal Týden otevřeného vzdělávání
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Cílem akce je upozornit na tvorbu a šíření otevřených vzdělávacích zdrojů. Otevřít vzdělávání novým metodám a způsobům učení prostřednictvím digitálních technologií a podpora otevřených vzdělávacích zdrojů je jedním z cílů Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 MŠMT, kterou vláda přijala v listopadu 2014.

Hlavním příspěvkem, jímž chce NÚV podpořit využívání otevřených zdrojů ve vzdělávání, je spuštění nového on-line nástroje, který umožňuje vyhledávat obrázky a fotografie publikované pod otevřenými licencemi, a současně vytvoří citaci vybraného obrázku či fotografie, která odpovídá licenčním požadavkům.

Vyhledávač mohou používat učitelé všech stupňů vzdělávání, studenti a všichni, kdo vytvářejí prezentace či výukové materiály a chtějí používat ilustrační obrázky a fotografie s ohledem na zákonnou normu,“ říká Pavlína Hublová z Metodického portálu RVP.CZ, kde je modul pod názvem Obrázky a citace (http://katalog.rvp.cz) ode dneška spuštěn.

V rámci Týdne otevřeného vzdělávání jsou na Metodickém portále RVP.CZ také připraveny webináře na téma školní zralost vs. odklad školní docházky, hudební výchova napříč předměty anebo vyhledávání a citace otevřených výukových zdrojů. Webinářů se lze zúčastnit on-line nebo je vyslechnout ze záznamu.

Metodický portál RVP.CZ je členem Aliance pro otevřené vzdělávání.

Přehled akcí NÚV k Týdnu otevřeného vzdělávání 2016:

Název akce

Lektor

Termín

Vyhledávání a citace otevřených výukových zdrojů - zaměřeno na obrázky a fotografie

Pavlína Hublová

úterý 8. 3. 2016 od 20:00

Hudební výchova napříč předměty

Ondřej Tichý

středa 9. 3. 2016 od 20:00

Školní zralost vs. odklad školní docházky

Petra Pšeničková

čtvrtek 10. 3. 2016 od 20:00

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…