Zájem o práci v ČEZ loni stoupl, firmu posílilo 1172 nových zaměstnanců

05.02.2021 20:29

Navzdory covidu tak v průběhu 2020 největší česká energetika nabrala o 8,5 % víc lidí než v předešlém roce. Třetinu nových nástupů loni tvořili vysokoškoláci, podobný podíl připadá na mladé do 30 let. Velkým tématem pro firmu je digitalizace, shání desítky odborníků.

Zájem o práci v ČEZ loni stoupl, firmu posílilo 1172 nových zaměstnanců
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Noví specialisté na informační technologie a digitalizaci nastoupili loni do všech částí Skupiny ČEZ. Nejvíce jich ale směřovalo do oblasti prodeje a distribuce, kde se jednalo zhruba o 8 % z nově přijatých lidí. V obou totiž probíhají ambiciózní digitalizační programy s cílem zvýšit efektivitu a uživatelský komfort a zároveň snížit náklady a environmentální dopady. V rámci mateřské společnosti ČEZ, a. s., zase nejvíce nabírala jaderná divize. Loňské statistiky ta odrážejí strategii Skupiny ČEZ postavenou na modernizaci distribuce, bezpečném provozu stávajících zdrojů a rozvoji nové energetiky.

„Loňský rok zasadil české ekonomice tvrdou ránu, jsem proto ráda, že ČEZ zůstává ostrovem stability a důvěry i v otázce zaměstnanosti. Dokazují to opakovaná vítězství v anketách o nejžádanějšího zaměstnavatele. Těší mne, že práce u nás láká šikovné lidi, kteří s námi chtějí energetiku připravit na výzvy 21. století,“ říká členka představenstva a leader udržitelného rozvoje Michaela Chaloupková.

ČEZ například vyhrál anketu Top Zaměstnavatelé 2020, kde hlasují studenti vysokých škol. Kromě hlavní ceny Jasná volba opět dosáhl na první místo v kategoriích Technik, kde se započítávají hlasy 20 % studentů technických oborů s nejlepším prospěchem, a v oborové kategorii Energetika, plynárenství a petrochemický průmysl. V ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku 2020 zvítězil ČEZ, a. s. v kategorii Zaměstnavatel nad 5000 zaměstnanců a společnost ČEZ Distribuce se umístila na druhém místě jako Zaměstnavatel do 5000 zaměstnanců.

Pro mladé i pro starší a pokročilé

ČEZ si v loňském roce udržel mezi přijatými pracovníky vysoký podíl vysokoškoláků – celkem tvořili 36 % příchozích, tedy téměř stejně jako v předešlém roce. I když tradiční osobní setkání s perspektivními zaměstnanci na univerzitách se loni z velké části musela přesunout on-line, vyplácí se dlouhodobá spolupráce ČEZ s vysokými školami. Také podíl nově přijatých mladých lidí do 30 let zůstal podobný jako předloni, tvořili 40 % příchozích. Zajímavostí je ale také téměř 9 % nově přijatých v kategorii nad 50 let.

„V ČEZ se snažíme o diverzitu pracovního prostředí. Pokud splňují naše kvalifikační požadavky, jsou i starší zkušení technici z jiných oborů vítanou posilou týmů. Stejně jako podporujeme zaměstnávání čerstvých absolventů, nevidíme důvod nečerpat i z velmi silné základny pracovníků nad 50 let,“ doplňuje Chaloupková. Sami energetici zůstávají většinou své profesi věrní až do důchodu. Ostatně celá čtvrtina loňských odchodů z ČEZ připadá právě na věkovou kategorii nad 60 let.

V průměru na svých kariérních stránkách www.kdejinde.cz inzeroval ČEZ loni osmdesát pět volných pozic měsíčně. Na jednu pozici se hlásilo průměrně 19 zájemců, patrné jsou ale výkyvy v květnu a v říjnu, kdy na jedno vypsané místo reagovalo cca 26 lidí. Křivky reakcí tak přesně kopírují jarní a podzimní vlnu covid-19. ČEZ se v současnosti soustředí na plnění klimatických závazků, digitalizaci distribučních sítí, jadernou energetiku a rozvoj moderní, decentralizované energetiky a služeb zaměřených na energetické úspory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…