Zákonnost usnesení Zastupitelstva Zlínského kraje o stavbě nové nemocnice posoudí krajský soud

24.02.2020 14:21

Kalich trpělivosti přetekl. Skupina aktivních občanů Zlínského kraje se obrátila na Krajský soud v Brně, aby posoudil, zda rozhodování zastupitelů Zlínského kraje dne 16. 12. 2019 bylo v souladu se zákony. Právě v tento den totiž zastupitelé neplánovaně jednali a hlasovali o nové nemocnici ve Zlíně-Malenovicích.

Zákonnost usnesení Zastupitelstva Zlínského kraje o stavbě nové nemocnice posoudí krajský soud
Foto: kr-zlinsky.cz
Popisek: Úřad Zlínského kraje

Na základě právního rozboru a doporučení ze strany právních expertů podali prostřednictvím advokáta návrh na Krajský soud: bývalý hejtman Libor Lukáš, dále předseda Okresního sdružení České lékařské komory Zlín, MUDr. Jaromír Bernátek, krajský zástupce Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje, MUDr. Lubomír Nečas, a také ekonom a podnikatel, Ing. Jiří Procházka.

Náš ústavní systém je postaven na tom, že občané mají právo na správu věcí veřejných. Proto zákon o krajích stanovuje, že občané mohou vyjádřit svůj názor na projednávané záležitosti na zastupitelstvu kraje. Aby mohli toto právo využít, zákon o krajích dále stanovuje, že návrh programu zasedání zastupitelstva musí být zveřejněn na úřední desce příslušného krajského úřadu. Rozhodnutí o výstavbě nemocnice a z něj plynoucím závazku pro kraj vyšším než osm miliard Kč, je bezesporu mimořádně důležitou a podstatnou záležitostí pro kraj a jeho občany.

Vedení kraje prosadilo schválení výstavby nemocnice (a s ní související gigantické závazky kraje) na zasedání zastupitelstva dne 16. 12. 2019, aniž byl tento bod v návrhu programu, a aniž byl řádně zveřejněn na úřední desce. Byl zařazen dodatečně, neplánovaně a nepředvídatelně až v průběhu zasedání zastupitelstva, těsně před jeho projednáním. Tím bylo občanům znemožněno se k tak zásadní záležitosti vyjádřit.

Nikdy od počátku existence krajů v roce 2000, kdy bylo zvoleno první zastupitelstvo Zlínského kraje, se nestalo, že by tak zásadní otázka byla protlačena pokoutně bez možnosti občanů vyjádřit se na zastupitelstvu kraje. Je velmi špatné, aby se takové věci stávaly. Proto je na místě, aby o takto principiální záležitosti rozhodla nezávislá soudní autorita. Obdobný názor o protiprávnosti jejího projednání zastupitelstvem má ostatně také Ministerstvo vnitra, které dopisem vyzvalo hejtmana k tomu, aby závadný stav napravil. 

Bezprostřední pohnutkou k podání tohoto občanského podnětu Krajskému soudu v Brně byla okolnost, že zastupitelstvo Zlínského kraje na dalším zasedání, které se uskutečnilo dne 10.2.2020 výzvu k nápravě, požadovanou Ministerstvem vnitra, ignorovalo. Záležitostí se jednoduše nezabývalo.  Navíc ani neustálé mediální přestřelky v tak závažné záležitosti krajskému zdravotnictví vůbec nepomohou, proto je na místě, aby nezávislá soudní autorita rozhodla a uvedla věci na pravou míru. 

Je třeba zdůraznit, že podnět k soudu neřeší otázku, zda je správné stavět novou nemocnici  ve Zlíně-Malenovicích, či modernizovat tu stávající v areálu KNTB, ale požaduje, aby soud svým rozhodnutím definoval, že o takto významných otázkách života občanů je nutné rozhodovat  řádným a zákonným způsobem.    

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…