Zástupci V4 jednali o územní dimenzi a integrovaných přístupech

18.06.2016 21:28

Na Ministerstvu pro místní rozvoj se uskutečnila jedna z posledních akcí našeho končícího předsednictví v rámci Visegrádské 4. Vedle zástupců Slovenska, Polska a Maďarska, stálých členů aliance, se jí účastnili i odborníci z tzv. přidružených zemí – Rumunska, Chorvatska a Slovinska - a v neposlední řadě i zástupci Evropské komise (DR REGIO). Přizvána byla i některá města z tuzemska, město Záhřeb a Národní síť místních akčních skupin. Kulatý stůl se zaměřil na jedno ze silných témat regionální politiky - „Územní dimenzi a integrované přístupy k místnímu a regionálnímu rozvoji“.

Zástupci V4 jednali o územní dimenzi a integrovaných přístupech
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Územní dimenzi chápeme jako možnost nebo dokonce nutnost koncentrovat prostředky z ESI fondů, případně i dalších zdrojů do specifických typů území se specifickými problémy, ale také rozvojovými příležitostmi. To je v případě ČR zajišťováno prostřednictvím zacílených výzev a integrovaných nástrojů – Integrovanými územními investicemi (ITI), Integrovanými plány rozvoje území (IPRÚ) a Komunitně vedeným místním rozvojem (CLLD). Do budoucna očekáváme, že důraz na územní dimenzi a integrované nástroje ještě více posílí jak na evropské, tak národní úrovni a že bude vyvažovat sektorové přístupy v jednotlivých zemích.
 
Akce byla rozdělena na dva diskuzní bloky: první se věnoval městským integrovaným nástrojům a druhý pak nástroji CLLD, vše v kontextu současného programového období, kde státy vnímají spoustu příležitostí, ale také problémů, s nimiž se při zavádění nástrojů do praxe potýkají.

Účastníci diskutovali také o výzvách do budoucna, zejména s ohledem na nadcházející programové období EU a rodící se Městskou agendu pro EU. V rámci V4+ se dohodli na konkrétních krocích, které by měly vést k tomu, že vznikající Akční plány budou zohledňovat specifika zemí střední a jihovýchodní Evropy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…