Zástupci zemědělského rezortu Čech a Číny společně zasedli ke stolu

05.07.2016 10:11

Po oživení vztahů mezi ČR a ČLR na nejvyšší politické úrovni dochází k prohlubování spolupráce obou zemí ve věcných oblastech. V sektoru zemědělství tuto spolupráci zastřešuje Společná pracovní skupina, která byla mezi ministerstvy zemědělství obou zemí ustavena v roce 2015. Její 1. zasedání navazovalo svým obsahem na květnovou pracovní cestu ministra Jurečky do Číny.

Zástupci zemědělského rezortu Čech a Číny společně zasedli ke stolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

1. zasedání Společné pracovní skupiny po zemědělství MZe ČR-MZe ČLR se uskutečnilo dne 28. června 2016 v Praze za společného předsedání náměstkyně ministra zemědělství ČR Jaroslavy Beneš Špalkové a náměstka ministra zemědělství ČLR Chen-a Xiaohu-y.

Jednání konstatovalo dosavadní dobrou spolupráci na bilaterální úrovni a také vícestranných platformách, zejména v rámci iniciativy 16+1 (partnerství zemí střední a východní Evropy a ČLR) a projektu Nové Hedvábné stezky.

V bilaterální úrovni byla oceněna již probíhající spolupráce akademických a vědeckých institucí ČR a ČLR a další jednání se primárně zaměřilo na identifikaci dalších oblastí společného zájmu, které jsou pro obě strany perspektivní.

Jednání se zaměřilo jak na segment prvovýroby a zpracování tak na oblast obchodu. Zájmy čínské strany v oblasti prvovýroby a zpracování reflektují nejnovější změny zemědělského odvětví v ČLR, které začíná měnit svou primární orientaci od množství, a zvyšují akcent na kvalitu. Potenciál spolupráce je tedy ve výrobních technologiích, vědě, výzkumu a vývoji, a kontrole jakosti a bezpečnosti potravin a kontroly procesu zpracování.

Pokud jde o vzájemný zemědělský a potravinářský obchod, hlavní zájem ČR je zmírnit dlouhodobé záporné saldo obchodní výměny. Proto byly projednávány možnosti zvýhodněné účasti českých firem na oficiálním veletrhu podporovaném čínským MZe (CATF China) či o strategickém partnerství některých českých firem s čínskými partnery.

Na konci jednání NM Jaroslava Beneš Špalková a NM Chen Xiaohua podepsali závěrečný protokol.

1ZPSZ

1ZPSZ2

Součástí návštěvy čínských představitelů byla i návštěva farmy Oldřicha Poláčka ve Svrkyni, na které náměstek Chen ocenil zejména vysokou mechanizaci výroby, bezodpadový výrobní cyklus mléka a zejména integrovanou bioplynovou stanici.

V souvislosti se záměrem podpořit strategické partnerství pivovaru Budvar s čínskými aeroliniemi byla dne 28. června 2016 pro představitele čínského MZe zorganizována návštěva tohoto pivovaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…