Zdravotní pojišťovna RBP: Jsme připraveni hradit občanům ze Šluknovska zdravotní péči v Německu

16.07.2019 12:46

Reagovala tak na dlouhodobě zhoršenou dostupnost zdravotní péče v této oblasti, která je navíc umocněna ztrátovým hospodařením lužické nemocnice s poliklinikou v Rumburku. Ta nemá prostředky na další provoz a hrozí jí insolvence.

Zdravotní pojišťovna RBP: Jsme připraveni hradit občanům ze Šluknovska zdravotní péči v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule města Rumburk

„Zdravotní pojišťovna RBP je operativně připravena zajistit svým pojištěncům z této oblasti náhradní zdravotní péči včetně nemocniční v rámci přeshraniční spolupráce v sousedním Německu. RBP má v tomto kontextu dlouhodobé zkušenosti se zajišťováním dostupnosti zdravotních služeb v příhraničních oblastech Česka a Slovenska nebo Česka a Polska. Proto věříme, že tuto službu mohou využít i naši pojištěnci v pohraničí s Německem,“ uvedl výkonný ředitel RBP Antonín Klimša.

Pojišťovna všem svým pojištěncům, bydlícím ve Šluknovském výběžku, zašle příslušný evropský formulář, který je možné předložit v německém zdravotnickém zařízení. Klienti RBP mají zároveň k dispozici i nonstop bezplatnou asistenční linku 800 213 213, na které jim budou poskytnuty všechny potřebné informace.

„Obyvatelé za krizovou situaci ve Šluknovském výběžku nemohou. Rozhodně ale mají nárok na kvalitní a dostupnou péči. Proto jim nabízíme naše alternativní řešení – ošetření v nedalekém Německu. Řešení jsme projednali i se starosty okolních měst a obcí a z jejich prvních reakcí lze usuzovat, že nabídku RBP přivítali,“ dodal Klimša.

Mohu potvrdit, že nás zástupci této zdravotní pojišťovny kontaktovali jako první a zatím jediní a navrhli nám, že pro naše občany neprodleně zajistí profinancování v současnosti kriticky dostupné zdravotní péče v nemocničních zařízeních u našich německých sousedů. Takovou nabídku s ohledem na stávající kritickou situaci nelze než přivítat,“ uvedl v reakci Jan Kolář, předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Krásné Lípy.

Zdravotní pojišťovna RBP má bezmála 430 tisíc klientů, část z nich tvoří i pojištěnci v Ústeckém kraji. V současné době jsou v kraji 2 pobočky – v Mostě a Chomutově. Nově bude k dispozici detašované pracoviště RBP přímo ve Šluknově.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…