Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra: Účet za léčbu nemocí kostí a kloubů? Přes 3 miliardy korun

17.10.2019 9:15

Podle aktuálních údajů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR přesáhly v loňském roce celkové náklady na léčbu pacientů s nemocemi kostí a kloubů částku 3 miliardy korun.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra: Účet za léčbu nemocí kostí a kloubů? Přes 3 miliardy korun
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Ještě před čtyřmi lety to bylo o půl miliardy méně. Klientů postižených artrózou, revmatem nebo osteoporózou eviduje pojišťovna v současnosti téměř 400 tisíc. A právě na problematiku poslední jmenované nemoci má upozornit i nadcházející Světový den osteoporózy, který každoročně připadá na 20. říjen.

Osteoporóza, jedna z nejčastějších nemocí kloubů a kostí, trápí v České republice tři čtvrtě milionu lidí. Její výskyt se neustále zvyšuje a uvádí se, že v civilizovaných zemích postihuje 7–10 % obyvatel. S rostoucím počtem nemocných se pochopitelně také zvyšují náklady na léčbu této nemoci a osteoporóza se tak stává nejen zdravotnickým, ale i ekonomickým problémem. Jak uvádí tisková mluvčí pojišťovny Hana Kadečková: „Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR eviduje mezi svými klienty téměř 30 tisíc pacientů s osteoporózou a jejich léčba stojí ročně přes 204 milionů korun.“

Osteoporóza – tichý zloděj kostí

Osteoporóze se někdy také říká „tichý zloděj kostí“, protože přichází velmi nenápadně a bez větších příznaků, někdy ji může předznamenat pobolívání v zádech. Při osteoporóze dochází k řídnutí kostní hmoty, čímž se zvyšuje jejich křehkost. Nemocný je tak mnohem náchylnější ke vzniku zlomenin, k nimž může dojít již po malém úrazu nebo dokonce bez něj.

Na vzniku osteoporózy se podílí jednak dědičnost, ale také nedostatek pohybu a tělesné aktivity, užívání některých léků, nadměrná konzumace kávy a alkoholu, kouření nebo nedostatek vitamínu D a vápníku. Vyšší riziko je především u žen po menopauze. Uvádí se, že 40–50 % žen starších 50 let utrpí během svého života zlomeninu v důsledku osteoporózy. Častější výskyt této nemoci u žen potvrzují i statistiky ZP MV ČR. „Ze všech našich klientů s osteoporózou tvoří ženy téměř 90 %,“ říká Hana Kadečková.

Léčba osteoporózy

Smyslem léčby osteoporózy je udržet, případně i zlepšit kvalitu kostí a zabránit zlomeninám, z nichž některé mohou být velmi závažné. Velkým problémem bývají především fraktury krčku stehenní kosti, po nichž zůstává 50 % nemocných pohybově hendikepovaných.1 Jako u řady jiných nemocí, i v případě osteoporózy lze snížit riziko jejího vzniku prevencí, především cvičením. Pravidelný tělesný pohyb pomůže udržet kostní hmotu a kosti zdravé, navíc posiluje svaly a zlepšuje koordinaci, čímž snižuje riziko případného pádu. Ideální je cvičení s vlastní váhou ve vzpřímené poloze, ve které se zatěžují kosti. Ke snížení rizika vzniku osteoporózy přispívá rovněž vyvážená strava s dostatkem vápníku a vitamínu D, jakož i omezení rizikových faktorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…