Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra za první tři měsíce vrátila klientům za doplatky na léky téměř 11 milionů korun

15.05.2020 16:14

Jen za první tři měsíce letošního roku už vrátila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) svým klientům za doplatky na léky 10 613 000 Kč.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra za první tři měsíce vrátila klientům za doplatky na léky téměř 11 milionů korun
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Bylo to o téměř 1,5 milionu korun více než za stejné období loňského roku. Zvýšil se i počet příjemců těchto vratek. Zatímco loni v prvním čtvrtletí dostalo zpět peníze 18 923 klientů, letos už to bylo 21 379 pojištěnců.

„Přeplatek za započitatelné doplatky na léky si nechává většina klientů vyplácet zpět prostřednictvím poštovní poukázky. Za první čtvrtletí bude tímto způsobem vyplaceno přes osm milionů korun a peníze bude prostřednictvím složenky inkasovat přes 16 700 našich pojištěnců,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Pojišťovna klientům doporučuje, aby si nechali zasílat přeplatky na bankovní účet: „Zvláště v současné době epidemie koronaviru se ukazuje prospěšnost bezhotovostních převodů. Především starší a oslabení lidé by se měli vyhýbat místům s vyšší koncentrací osob,“ upozorňuje Hana Kadečková.

Základní podmínkou ke zřízení bezhotovostního zasílání je vlastnit bankovní účet. Pak už stačí navštívit některé z klientských pracovišť ZP MV ČR a podepsat „Žádost o vypořádání výplat nadlimitních částek za poplatky a doplatky na bankovní účet“ nebo si žádost stáhnout ZDE a po jejím vyplnění ji doručit pojišťovně. Napříště už peníze půjdou přímo na účet.

Nově snížen limit i pro některé invalidní klienty

Roční limit činí 5000 Kč. Děti do 18 let včetně a pojištěnci od 65 let do 69 let mají roční limit snížen na 1000 Kč, pojištěnci od 70 let na 500 Kč. Od letošního ledna platí novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která snížila roční limit na 500 Kč i občanům s přiznanou invaliditou ve II. či III. stupni.

Zatímco senioři a děti nemusejí o přeplatky pojišťovnu žádat, občané s přiznanou invaliditou se musí o přeplatek u své zdravotní pojišťovny přihlásit a zdravotní postižení doložit. Nárok na vracení přeplatků jim vzniká ode dne, kdy se o toto přihlásili. Žádost a doklady mohou zaslat e-mailem nebo poštou. „Zatím se ZP MV ČR přihlásilo 1276 klientů s přiznanou invaliditou ve II. či III. stupni. Z nich 258 již dostane od pojišťovny zpět peníze za letošní první čtvrtletí. Celková částka, kterou pojišťovna klientům s invaliditou za první čtvrtletí vrátí, přesáhla 183 000 Kč,“ dodává Hana Kadečková.

V případě, že si klient ZP MV ČR chce zkontrolovat, jaké doplatky za léky mu byly do limitu započítány, může pojišťovnu požádat o roční výpis z účtu, kde jsou jednotlivé evidované doplatky uvedeny nebo si zřídit elektronickou komunikaci a nahlédnout v počítači do svého výpisu vykázané zdravotní péče kdykoliv bude chtít. Pro mobily existuje aplikace ZP211.

ZP MV ČR působí na českém trhu již osmadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Jako jediná zdravotní pojišťovna v zemi je již tři roky za sebou držitelkou prestižního mezinárodního titulu Czech Superbrands.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…