Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: Ambulance ORL nově vyšetřují sluch u předškolních dětí

22.02.2019 15:13

Oddělení ORL nemocnic Zdravotnického holdingu provádí ve svých ambulancích od začátku roku dle pokynů Ministerstva zdravotnictví nově vyšetření sluchu u všech předškolních dětí. Ty na základě 5 leté prohlídky u svého praktického lékaře obdrží doporučení na speciální audiometrické vyšetření.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: Ambulance ORL nově vyšetřují sluch u předškolních dětí
Foto: ZHKHK
Popisek: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje - logo

Cílem je zachytit poruchy sluchu před zahájením povinné školní docházky, aby se zamezilo možným budoucím problémům při výuce.

V závěru roku vydalo Ministerstvo zdravotnictví metodický pokyn, který zajišťuje jednotný postup při provádění screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let. Ten se provádí na všech pracovištích ORL (ušní, nosní, krční oddělení) a to tzv. tónovou audiometrií.

„Jedná se o neinvazivní a bezbolestné vyšetření v audiologické komoře. Do sluchátek pouští sestra tóny definované intenzity na různých frekvencích, ty které dítě slyší, jsou zaznamenány a poté vyhodnoceny. Výsledkem vyšetření je stanovení kvality sluchu dítěte, tedy zda je sluch normální či je diagnostikována nedoslýchavost. Tato informace je poté předána praktickému lékaři a je zapsána ve zdravotním a očkovacím průkazu dítěte. V případě nedoslýchavosti navazují další odborná vyšetření, která specifikují diagnózu a možnosti léčby,“ uvádí primářka ORL oddělení ON Náchod a. s. MUDr. Inna Giblová.
K vyšetření se například v Náchodě mohou rodiče s dětmi dostavit do ambulance ORL bez objednání (pavilon A), a to ve dnech pondělí, středa, pátek, v ordinačních hodinách 8:00 – 12:00 a 12:30 – 14:00. V Jičíně a Trutnově preferují předchozí objednání.

S sebou je vždy potřeba očkovací průkaz dítěte. Vyšetření trvá v průměru 30 min.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…