Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: První pomoc nanečisto – buďte připraveni zachránit život

30.08.2018 17:43

Oblastní nemocnice Jičín a.s. se tak jako každý rok připojuje ke Světovému dni první pomoci. V rámci něj připravila pro veřejnost ukázkové dopoledne, kde se může kdokoliv seznámit s postupy, jak člověku s náhlými komplikacemi se zdravím včasným zásahem pomoci a zachránit mu život. Letos se akce koná v sobotu 8. 9. 2018 od 8-12 hod. na Žižkově náměstí v Jičíně. K vidění budou opět i ukázky práce a techniky dalších složek integrovaného záchranného systému.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje: První pomoc nanečisto – buďte připraveni zachránit život
Foto: ZHKHK
Popisek: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje - logo

Během celého sobotního dopoledne si budou moci kolemjdoucí vyzkoušet kardiopulmonální resuscitaci na modelech, a to přímo pod vedením instruktorů, zaměstnanců Oblastní nemocnice Jičín a.s., kteří jsou certifikováni Evropskou resuscitační radou pro výuku resuscitace. „Zájemce naučíme pravidla základní neodkladné resuscitace, vyzkouší si praktický nácvik správné techniky srdeční masáže a dýchání z úst do úst, správné postupy u dětí, zajištění horních cest dýchacích záklonem hlavy. Mimo to také poradíme, kdy a jak zavolat pomoc, jak má vypadat spolupráce s operátorem tísňové linky 155 a jaký je vůbec význam kardiopulmonální resuscitace,“ vysvětluje hlavní sestra Oblastní nemocnice Jičín a.s. Mgr. Monika Köstingerová.  Děti se budou resuscitaci učit na plyšových medvídcích.

Součástí Světového dne první pomoci v Jičíně je také preventivní měření krevního tlaku přítomnými zdravotníky – vysoký krevní tlak je totiž jednou ze základních příčin onemocnění srdce. Představí se ale také další složky integrovaného záchranného systému. Policie ČR představí svoji techniku, výzbroj a výstroj a se společností BESIP se zaměří na bezpečnost provozu na komunikacích. Svou zásahovou techniku předvede také hasičský záchranný sbor Jičín a sanitní vůz přistaví k možné prohlídce také Zdravotnická záchranná služba KH kraje. A pokud byste chtěli do budoucna opravdu třeba někomu pomoci život zachránit, můžete se přihlásit do projektu královéhradecké záchranky jako tzv. first responder. „ZZS KHK dlouhodobě využívá spolupráci s poskytovateli první pomoci, neboli first respondery. Jedná se o systém dobrovolníků, kteří jsou automaticky osloveni prostřednictvím speciální mobilní aplikace v případě vzniku náhlé zástavy krevního oběhu u postiženého v blízkém okolí zachránce,“ říká mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Bc. Ivo Novák. Více než čtyři stovky dobrovolníků tak mohou zahájit vysoce kvalitní neodkladnou resuscitaci ještě dříve, než se na místo dostane nejbližší výjezdová slupina záchranné služby. Část z nich tvoří přímo záchranáři, kteří jsou v inkriminovanou chvíli mimo službu. Dále je doplňují příslušníci ostatních složek IZS, Horské služby anebo civilní dobrovolníci. Ti všichni jsou speciálně vyškoleni instruktory ZZS KHK nebo České resuscitační rady.

Kurzy první pomoci také pořádá Oblastní nemocnice Jičín a. s. ve školách a o školení mají zájem i místní firmy nebo organizace. Školení pro veřejnost probíhá 2 x do roka ve skupině zhruba 12 - 15 účastníků. „Během 3-4 hodin se naši studenti dozvědí vše potřebné o záchraně života a jsou připraveni i prakticky. Další kurz je plánován na 11. 11. 2018 a více se zájemci dozví na našich webových stránkách www.nemjc.cz,“ doplňuje jedna z organizátorek Lenka Vaňková.

Světový den první pomoci připadá každoročně již od roku 2000 na druhou sobotu v září a vyhlašuje jej Mezinárodní červený kříž. Akce probíhá ve spolupráci s městem Jičín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…