Zemřel válečný veterán Alexandr Beer

31.12.2015 19:21

V Praze dnes ve věku 98 let zemřel válečný veterán východní fronty generálporučík Alexandr Beer.

Zemřel válečný veterán Alexandr Beer
Foto: Radim Panenka
Popisek: Brigádní generál Alexandr Beer, hrdina II. světové války a držitel Řádu Bílého lva

„Generál Beer navždy zůstane jednou z nejvýznamnějších osobností naší vojenské historie. Čest jeho památce,“ uvedl k této smutné události ministr obrany Martin Stropnický.

Alexandr Beer, veterán Svobodovy armády, bojoval v řadách 1. čs. armádního sboru u Sokolova, Kyjeva, Bílé Cerekve, Žaškova a u Dukly. V bojích u Sokolova utrpěl průstřel stehna. V bojích u Dukly byl zraněn střepinou od granátu do levé ruky, krku a obličeje.

28. října 2012 propůjčil prezident Václav Klaus generálu Beerovi Řád Bílého lva vojenské skupiny za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost. Ve zdůvodnění udělení tohoto nejvyššího státního vyznamenání České republiky bylo také uvedeno, že za své hrdinství obdržel řadu vysokých vojenských vyznamenání a že stále aktivně působí na veřejnosti a především mezi mládeží, a svým veřejným vystupováním přispívá k udržování a šíření odkazu národního odboje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…