Zoo Děčín: Lamy alpaky dostaly letní sestřih, shodily devět kilogramů vlny

09.06.2019 12:58

Lamy alpaky z děčínské zoologické zahrady prošly tento týden kadeřnickým salónem. O letní sestřih jejich srsti se sponzorsky postaral střihač Josef Buchta.

Zoo Děčín: Lamy alpaky dostaly letní sestřih, shodily devět kilogramů vlny
Foto: Zoo Děčín
Popisek: Zoo Děčín

„Před samotným stříháním ošetřovatelé zajistili lamy kurty na nohou. U nekontaktních zvířat se to dělá z důvodu bezpečnosti jak pro ošetřovatele, tak pro samotné zvíře. Stříhalo se klasicky elektrickými nůžkami na ovce. Úprava jedné lamy zabrala přibližně 25 minut. Ostříháním dvou lam jsme získali přibližně devět kilogramů rouna,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková.

Lama alpaka je plemeno vyšlechtěné speciálně na vlnu. Stříhá se jednou ročně a to na jaře v květnu až červnu, aby se přes léto zvířata zbytečně nepřehřívala. „Z každé lamy vážící až 65 kilogramů se získá maximálně kilogram prvotřídní vlny, zbytek už je méně kvalitní. Za nejkvalitnější se považuje tzv. baby vlna – tedy vlna z první střiže,“ doplnila mluvčí. Vlna z alpak má výborné vlastnosti. Uvnitř každého vlákna jsou mikroskopické vzduchové kapsy, což dává tomuto materiálu vysokou izolační schopnost a výjimečnou lehkost. Vlna je navíc hypoalergenní, a protože neobsahuje lanolin, není ani mastná. Za rok naroste srst o 12 až 15 centimetrů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…