Zoo Liberec se bude dále rozvíjet

23.02.2023 22:11 | Tisková zpráva

Zoo Liberec čeká v tomto roce další stavební rozvoj. Zároveň se chystá návštěvníkům představit zcela nové unikátní druhy zvířat a otevřít zbrusu nové bistro.

Zoo Liberec se bude dále rozvíjet
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

V roce 2023 se mohou návštěvníci liberecké zoo těšit na mnoho novinek. Kromě nové expozice pro nestory kea nebo zrekonstruovaného pavilonu opic se zahrada chystá veřejnosti představit i další nové exotické druhy zvířat a koncem jara pro návštěvníky otevřít nové moderní bistro. V plánu má také obnovit pravidelné vydávání informačního newsletteru. Proměnou projde i Středisko environmentální výchovy Divizna, které získá novou střechu anebo útulek Archa, kde by mělo dojít k rekonstrukci venkovních výběhů pro držené psy v nouzi. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí

V zoologické zahradě Liberec i přes mrazivé teploty panuje čilý stavební ruch. V horní části areálu se dokončuje stavba nového pavilonu a chovatelského zázemí pro novozélandské papoušky nestory kea. To vzniká přestavbou léta nevyužívané dřevěné budovy, která kdysi sloužila jako letní toalety. Součástí pavilonu budou dvě venkovní voliéry a jedna vnitřní expozice. Domov v něm najdou dva páry nestorů kea, které momentálně obývají venkovní expozice pavilonu tropů původně určené pro zoborožce. „Jsme jedna z mála organizací na světě, které se daří nestory kea pravidelně úspěšně odchovávat. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli postavit jim zcela nový samostatný pavilon, díky kterému získají tito mimořádně chytří a ohrožení papoušci lepší a důstojnější chovatelské podmínky,“ říká zoolog a kurátor ptactva Jan Hanel. Stavba, která vyjde libereckou zoo zhruba na 7 milionu Kč, by měla být dokončena do jara tohoto roku.

Současně se stavbou expozice nestorů kea probíhají rozsáhlé stavební práce i v pavilonu opic, který je již od září loňského roku pro veřejnost uzavřen. Jeho vnitřní část prochází výraznou rekonstrukcí. Menší druhy opic, které pavilon obývají, se dočkají větších prostor a návštěvníci se mohou těšit na nový design interiéru připomínající tropický deštný les i zbrusu novou podlahu a skla, jež zpříjemní výhled na chované primáty. Pokud vše půjde podle plánu, liberecká zahrada by ráda zrekonstruovaný pavilon představila veřejnosti nejpozději do konce března.

O několik desítek metrů dál, naproti voliérám s dravými ptáky, Zoo Liberec letos otevře nové bistro, které rozšíří nabídku pokrmů v areálu zahrady a bude více vyhovovat aktuálním trendům ve stravování. Součástí bistra bude i venkovní posezení v příjemném prostředí plném zeleně a okrasných květinových záhonů.

Kompletní rekonstrukcí a přestavbou by ale měly postupně projít i další pavilony a výběhy. Koncem minulého roku bylo již podruhé vyhlášeno výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace na kompletní rekonstrukci budovy pavilonu žiraf, její návštěvnické části i venkovního výběhu, který by se měl téměř zdvojnásobit. „S rekonstrukcí, která přinese nejen lepší tepelně izolační vlastnosti budovy, ale i důstojnější prostředí pro zvířata i návštěvníky, bychom rádi začali ještě v průběhu tohoto roku.  Zda se nám to podaří, ale záleží na mnoha faktorech, ať už na těch lidských, tak těch zoologických. Po dobu rekonstrukce totiž bude potřeba naše stádo žiraf dočasně přesunout do jiné zoologické zahrady,“ dodává ředitel zoo David Nejedlo.

Mezi další rozpracované projekty, které jsou aktuálně ve fázi příprav a s jejichž realizací zahrada počítá v následujících letech, patří i kompletní rekonstrukce pavilonu levhartů, výstavba protierozních opatření ve výběhu oslů somálských nebo rekonstrukce Labutího jezera se stavbou zimoviště pro lemury a pelikány.  V průběhu roku 2023 bude také vyhlášen soutěžní dialog na tvorbu architektonicko – urbanisticko – krajinářské studie k novému cca 12 ha území s pracovním názvem Údolí ohrožené divočiny, o které se Zoo Liberec postupně v následujících letech rozšíří.

Aktuální stavební práce se ale nesoustředí pouze na samotný areál zoologické zahrady. Začátkem tohoto roku se podařilo dokončit rekonstrukci střechy i celého horního patra a půdních prostor Střediska environmentální výchovy Divizna, které tak brzy bude moci znovu otevřít své dveře libereckým školám, dětem a jejich učitelům. Během roku plánuje zoo také opravit všechny venkovní výběhy pro chované psy v nouzi v útulku Archa. Novinek se dočká i Dětský koutek, kde bude po skončení návštěvnické sezóny zahájena stavba nového bistra s rozšířenou nabídkou jídel i pro ty nejmenší strávníky. V procesu je také příprava projektové dokumentace na kompletní rekonstrukci historické budovy Lidových sadů, která by v případě úspěšného získání dotace měla být zahájena ihned začátkem následujícího roku.

Vedle stavebních úprav se ale návštěvníci mohou v tomto roce těšit i na zcela nové živočišné druhy, které zahrada plánuje zařadit do své kolekce chovaných zvířat. „Během jara bychom rádi veřejnosti představili zcela nové chovatelské zázemí a expozice, které vzniknou v pavilonu ZooExpo. Budou věnované zejména tropickým obojživelníkům a domov tam najde více než desítka nových unikátních druhů žab,“ přibližuje Nejedlo. „Žabky ale nebudou jediní noví zástupci živočišné říše. Náš chov rozšíříme i o nový vzácný druh amerického savce, jehož jméno zatím nechceme prozrazovat a necháme si to jako překvapení,“ doplňuje ředitel.

Aktivní zůstane zahrada i na poli terénní ochrany přírody. Ve spolupráci se svými terénními zoology a neziskovými organizacemi se bude nadále podílet na potírání pytláctví a ilegálního obchodu s ohroženými druhy zvířat v oblasti jihovýchodní Asie. Na indonéském ostrově Bangkaru se zapojí do ochrany a výzkumu unikátního ostrovního ekosystému, který je domovem i jedné z posledních populací loskutáka niaského a významným kladištěm mořských želv. V rovníkové Africe bude podporovat aktivity usilující o záchranu divokých populací slonů a na filipínském ostrově Negros pomůže zajistit veterinární péči v tamní záchranné stanici pro ohrožené druhy zvířat filipínské fauny.

Stejně jako v předchozích letech, tak i letos si Zoologická zahrada Liberec připravila pro veřejnost celou řadu zábavných, společenských i vzdělávacích akcí. Zájemci se opět mohou těšit například na pravidelná setkání se zoology v rámci pořadu ZooObjektiv, na oblíbený Zooples, na již tradiční akci Den Země nebo Den zvířat. Novinkou bude pravidelný informační newsletter, jehož tradici plánuje zoo letos opět obnovit.

Celý rok se v liberecké zahradě také ponese v duchu příprav na oslavy 120. výročí, které vypuknou již koncem tohoto roku vydáním knihy mapující celou historii nejstarší zoo u Čechách.

„Jsem velice vděčný a děkuji Statutárnímu městu Liberec i našemu zřizovateli Libereckému kraji, že díky jejich nové dohodě o podpoře se liberecké zoo daří úspěšně naplňovat své poslání, vzdělávat společnost, bavit návštěvníky, a především se podílet na záchraně ohrožených druhů a při tom se zároveň profesně posouvat, růst a po dlouhých letech se i stavebně rozvíjet,“ uzavírá ředitel David Nejedlo.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…