Zoo Liberec se raduje z druhé nejvyšší návštěvnosti v posledních deseti letech

03.01.2019 19:17

Zoologická zahrada Liberec v roce 2018 opět potvrdila svoji pozici jednoho z nejoblíbenějších turistických cílů v severních Čechách. Důkazem toho je i návštěvnost zoo za uplynulý rok 2018, kdy jejími branami prošlo celkem 368 195 návštěvníků. To je o 12 859 více než v roce 2017.

Zoo Liberec se raduje z druhé nejvyšší návštěvnosti v posledních deseti letech
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Zoologická zahrada Liberec ale není jen zoo. Spadá pod ní také Centrum pro zvířata v nouzi ARCHA, Středisko ekologické výchovy DIVIZNA a Kulturní a společenské centrum Lidové sady včetně Dětského koutku. Návštěvnost všech jejích složek činí 451 851 a organizace se tak opět zařadila na přední příčky v žebříčku nejnavštěvovanějších míst v Libereckém kraji. „Všem návštěvníkům a podporovatelům naší zoo bych velice děkuji. Dvě koruny z každé prodané vstupenky věnujeme na ochranu přírody a díky jejich přízni tak můžeme chránit také ohrožené druhy zvířat na celé naší planetě,“ vysvětluje ředitel, David Nejedlo.

Lákadlem pro návštěvníky bylo zejména příznivé počasí v období jara a letních prázdnin, ale také pravidelné tematické akce pro veřejnost, a především nové zvířecí přírůstky. Nejvíce mláďat se v liberecké zoo opět narodilo na úseku kopytníků. Mezi nejvzácnější z nich patří bezpochyby mláďata kriticky ohrožených sambarů skvrnitých, zeber bezhřívých, urialů bucharských nebo nahurů modrých. „I když se mezi návštěvníky nejedná o příliš populární druhy, patří mezi ty nejohroženější zvířata, která u nás chováme. Jejich odchov a posilování populací v lidské péči je mezi odborníky velice ceněné, a především výrazně přispívá k záchranně těchto vymírajících druhů. A to je naším hlavním posláním,“ dodává zoolog Luboš Melichar.

Další mláďata mohli návštěvníci spatřit také ve výbězích šelem, a to rysů karpatských nebo surikat.

Evropské prvenství a velké uznání si Zoo Liberec v loňském roce ovšem vysloužila úspěšným odchovem orlů jestřábích. „V Evropě jsou pouze tři zoologické zahrady, které tento druh chovají. Jen u nás se je však zatím podařilo odchovat. O jejich rozmnožení jsme se snažili dlouhých deset let“, dodává Jan Hanel, kurátor dravých ptáků.

„Celkem se v roce 2018 v liberecké zoo narodilo či vylíhlo 106 jedinců u 38 živočišných druhů“, shrnuje Barbara Tesařová.

V průběhu celého roku se pracovníkům zoo podařilo realizovat také několik významných rekonstrukcí a oprav. Kompletní rekonstrukcí prošla například nejstarší expozice v celém areálu – pavilon paviánů pláštíkových. Zvelebením prošel i pavilon slonů a byla započata renovace a rozsáhlejší úpravy v pavilonu tropů. Pro zvýšení komfortu návštěvníků během přibylo v zoo několik krytých zákoutí a vyhlídek, které je uchrání před deštěm i prudkým sluncem. Mezi ně patří nový konzumační prostor u výběhu slonů nebo nová vyhlídka u paviánů, ze které mohou návštěvníci pozorovat opice z bezprostřední blízkosti. Kompletně opravena a zastřešena byla i vyhlídka u žiraf. „V trendu zvelebování zahrady budeme pokračovat i nadále. V plánu je například realizace tzv. ZooKina v místech bývalého dřevěného domku u výběhu koní Převalského. Připravujeme také úpravy výběhu antilop koňských, mravenečníků a sambarů skvrnitých. Věříme, že nám náš zřizovatel, partneři a návštěvníci zachovají přízeň i nadále a všechny naše vize a plány se nám podaří postupně uskutečnit“, říká David Nejedlo.

Rok 2019 bude v liberecké zoo ale také rokem oslav stého výročí. V průběhu celého roku chystá nejstarší zoo v Čechách několik mimořádných tematických akcí a překvapení. Oslavy budou zahájeny již v sobotu 9. 2. 2019, kdy proběhne již tradiční ples Zoo Liberec, tentokrát ale na téma „Století, to to letí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…