Zoo Ostrava: Další ibisi skalní odchovaní v zoo budou létat ve volné přírodě

07.10.2022 12:47 | Tisková zpráva

Dva páry ibisů skalních v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava odchovaly v letošním roce po jednom mláděti. Obě byla koordinátorem chovu těchto vzácných ptáků určena pro vypuštění do přírody a včera převezena z Ostravy na jih Španělska. Celkem už zoo v rámci repatriačního projektu poskytla 16 mladých ibisů, z nichž většina létá ve volné přírodě.

Zoo Ostrava: Další ibisi skalní odchovaní v zoo budou létat ve volné přírodě
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Ibis skalní je jedním z nejohroženějších ptačích druhů. Ve volné přírodě se vyskytuje pouhých asi 250 dospělých jedinců. Vypouštěním mladých ptáků odchovaných v zoologických zahradách je možné posílit divokou populaci a pomoci zachránit daný druh před úplným vymizením z planety. Jedním z projektů na záchranu vzácných ibisů skalních je mezinárodní repatriační projekt Proyecto eremita, který zaštiťuje ZooBotánico de Jerez v jižním Španělsku a odbor životního prostředí andaluské regionální vlády Junta de Andalucía. Jeho cílem je obnova volně žijící populace kriticky ohrožených ibisů skalních v oblasti Andalusie. Je do něj zapojena i Zoo Ostrava spolu s dalšími dvaceti zoologickými zahradami sdruženými v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

Ostravská zoo chová ibisy skalní od roku 2008 a od té doby je rovněž zapojena do Evropského ex situ programu (EEP) pro ibisy skalní. Za tuto dobu zde bylo odchováno 36 mláďat. V roce 2017 se zoo přidala k repatriačnímu projektu Proyecto eremita a pro posílení divoké populace těchto ohrožených ptáků zdarma poskytla už 14 přirozeně odchovaných mláďat ibisů. Letos k nim přibyla další dvě – samec a samice. Obě mláďata byla přirozeně odchována svými rodiči, což je základní předpoklad, aby mohla být vypuštěna do přírody. V pondělí 3. října byli mladí ibisi odvezeni do Zoo Jerez. Do doby vypuštění pak budu pobývat s ostatními ibisy z jiných zoologických zahrad v rozletové adaptační voliéře. Ještě ale není jisté, zda některý z nich nezůstane v chovatelské základně projektu.

Vypouštění mladých ibisů skalních ze Zoo Ostrava:

leden 2018: 1 samec a 1 samice (*2017), 1 samice zůstala v chovatelské základně projektu

duben 2019: 3 samci a 2 dvě samice (*2018)

březen 2020: 3 samci (*2019), jeden z nich má GPS/GSM vysílačku

říjen 2021: 3 samci (*2020)

září 2022: 1 samec a 1 samice (*2022)

Celkem 16 jedinců

Ibis skalní (Geronticus eremita) se v minulosti vyskytoval v Evropě (Švýcarsko, Německo, Rakousko, Španělsko, Itálie), severní Africe a na Středním východě. V důsledku ztráty přirozeného prostředí, ilegálního lovu a kladením otrávených návnad došlo na mnoha místech k jeho vyhubení. Koncem 20. století se objevily další hrozby – používání insekticidů a elektrické vedení. 95 % světové populace dnes žije v Souss-Massa National Park and Tamri v Maroku, necelá stovka ptáků přežívá v polodivoké populaci v Turecku, zbytková populace v Sýrii je pravděpodobně již vyhubená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…