Zoo Ostrava: Ochrana hrochů ve východním Kongu za pozornosti ostravské zoo

23.06.2022 20:11 | Tisková zpráva

V provincii Jižní Kivu na východě Konga (demokratická republika) pracuje tamní občanské sdružení na ochraně hrocha obojživelného v řece Rusizi, která tvoří přirozenou hranici se sousedním Burundi. Zoo Ostrava je hlavní oficiální partner celosvětové Skupiny odborníků pro hrochy (Hippo Specialist Group IUCN SSC), a má tak přístup k exkluzivním informacím o této činnosti.

Zoo Ostrava: Ochrana hrochů ve východním Kongu za pozornosti ostravské zoo
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Občanské sdružení pro ochranu přírody působící v provincii Jižní Kivu provádí v současné době jeden z nejrozsáhlejších projektů pro ochranu hrocha obojživelného na světě. Dlouhodobě mapuje situaci a provádí činnost ke zlepšení ochrany hrochů v povodí řeky Rusizi. Vedoucí tohoto sdružení Josue Aruna nám sdělil: „Na konci května byl proveden průzkum v oblasti Kimanga a Luvungi, kdy bylo zjišťováno, kde se hroši nejvíce pohybují. Následně byla zbudována vyhlídková terasa u vesnice Katogota, kde mohou návštěvníci pozorovat volně žijící hrochy z bezpečného místa. Ve spolupráci s Ministerstvem turismu by měl do této oblasti přijet i místní guvernér, aby bylo zahájeno jednání o vyhlášení chráněné oblasti pro hrochy.“

Jelikož je Zoologická zahrada a botanický park Ostrava hlavním oficiálním partnerem Skupiny odborníků pro hrochy, získává jako první informace o projektech probíhajících v Africe podpořených touto skupinou. „Řadu novinek o ochraně hrochů se tak česká veřejnost dozvídá jako první,“ říká doc. Jan Pluháček ze Zoo Ostrava, který je jedním ze dvou vedoucích Skupiny odborníků pro hrochy. „Takové partnerství mezi zoo a odbornou skupinou má pouze necelá dvacítka významných světových zoo. Ostravská zahrada je jedinou nejen v ČR, ale v celém regionu střední Evropy“. Připravuje a spravuje také oficiální internetové stránky Skupiny odborníků pro hrochy. Jsou to jediné stránky IUCN, které jsou i v české jazykové mutaci (www.hipposg.org).

Demokratická republika Kongo není jediným státem, kde probíhají aktivní projekty na ochranu hrochů obojživelných. „Významné projekty jsou i v Nigérii, Jihoafrické republice či Burkině Faso. Nicméně činnost skupiny v Jižním Kivu je opravdu výjimečná. Před dvěma lety například získala grant z ústředí IUCN. Nemírně významná je její role v tlumení konfliktu mezi hrochy a místními rolníky a zejména výchova k ochraně přírody v místních školách. Josue Aruna byl dokonce za svou činnost při ochraně těchto unikátních zvířat pronásledován tamními paramilitárními skupinami,“ doplňuje Jan Pluháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…