Zoo Ostrava: Opět u nás zahnízdili ledňáčci říční

13.06.2022 14:12 | Tisková zpráva

Přírodní areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je již dlouhá léta pravidelným hnízdištěm „létajících drahokamů“ našich vod – ledňáčků říčních. Na vybraných místech pro ně bylo vybagrováno několik kolmých stěn v blízkosti vody, které v předchozích letech ledňáčci využívali k hnízdění. Po loňské přestávce, kdy pro tuhou zimu ledňáčci nepřežili, se letos opět objevili. Nový pár ale zahnízdil na jiném místě a úspěšně vyvedl čtyři mláďata.

Zoo Ostrava: Opět u nás zahnízdili ledňáčci říční
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Létající drahokamy

Ledňáček říční je nazýván „létající drahokam“ našich vod. Loví v čistých vodách převážně rybky o velikosti do 5 cm. Jeho kořistí se ale mohou stát i další vodní živočichové, například čolci či larvy vodního hmyzu. Hnízdo si buduje v kolmém břehu, do něhož si svým dlouhým silným zobákem vyhrabává asi 3/4 m dlouhou noru. Na jejím konci je rozšířená hnízdní komůrka. Samice do ní snáší obvykle 5 kulovitých vajec, na kterých sedí samec i samice po dobu 21 dnů. Mláďata krmí také oba rodiče asi 25 dnů. Ledňáček může hnízdit i třikrát ročně, a tak vyvést až 15 mláďat v jednom roce. Největším nepřítelem ledňáčků jsou tuhé zimy, kdy zamrznou rybníky, řeky i potoky a ledňáčci nemohou lovit potravu. V České republice patří ledňáček říční ke zvláště chráněným druhům, početnost jeho populace je odhadována na cca 1000 hnízdních párů.

Ledňáčci v Zoo Ostrava

V areálu ostravské zoologické zahrady ledňáčci pravidelně hnízdí řadu let. V rámci opatření na zvýšení biodiverzity areálu bylo pro ledňáčky vybagrováno několik kolmých stěn v blízkosti vody. Některé byly ledňáčky využívány. Loňský rok 2021 byl ale výjimečným. „Mimořádně tuhá zima, kdy led na stojatých i tekoucích vodách dosahoval tloušťky i 7 cm, způsobila, že ledňáčci v zoo nepřežili,“ popisuje Otakar Závalský, který má v Zoo Ostrava na starosti biodiverzitní opatření. „Již koncem loňského roku jsme ale pozorovali, že se ledňáčci ze sousedních revírů začínají vracet. Doufali jsme, že u nás opět zahnízdí. To se sice letos potvrdilo, nicméně nový pár ledňáčků byl mimořádně plachý, takže začátek ani průběh hnízdění se nám nepodařilo vůbec zachytit. Až v poslední fázi hnízdění se začali více objevovat a vyvrcholení nastalo minulý týden, kdy nám ledňáčci předvedli celou rodinu pohromadě. Páru se podařilo úspěšně vyvést čtyři mláďata u ostrova jednoho z našich rybníků. Je velmi pravděpodobné, že ledňáčci zahnízdí ještě jednou. A pokud opět nepřijde mimořádně mrazivá zima, budeme je vídat pravidelně, jako tomu bylo vždycky,“ dodává Otakar Závalský.

Ledňáčky v Zoo Ostrava zachycuje video:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…