Zoo Ostrava: První mláďata roku 2024 - ohrožené medaky Sarasinovy

12.01.2024 13:07 | Tisková zpráva

Jako první v novém roce se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava rozmnožily vzácné medaky Sarasinovy – rybky vyskytující se pouze v jednom jediném jezeře na ostrově Sulawesi. Mláďat je celkem osm a patří ke skrytým pokladům zoo, jsou chovány v akvaristickém zázemí.

Zoo Ostrava: První mláďata roku 2024 - ohrožené medaky Sarasinovy
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Zoo Ostrava

Medaka Sarasinova (Oryzias sarasinorum) je endemitem indonéského ostrova Sulawesi, tzn., že se nevyskytuje nikde jinde na světě. I zde žije pouze v jediném jezeře Lindu ve středu ostrova. V mezinárodním Červeném seznamu IUCN je tato 8 cm velká ryba zařazena v kategorii kriticky ohrožený druh (Critically Endangered). Medaky i další původní ryby v jejich prostředí ohrožují nepůvodní druhy ryb vysazené za účelem komerčního rybolovu, znečištění vody a také eroze půdy v okolí jezera. Chov v akváriích v lidské péči je tak pro tyto medaky a další druhy zásadní, aby nedošlo k jejich úplnému vymizení z planety.

V Zoo Ostrava chováme medaky od roku 2013 v akvaristickém zázemí, kde se pravidelně množí. Mají velmi zajímavý způsob rozmnožování – je to pelagický druh, který ve velkých hejnech proplouvá otevřenými vodami. Samice nemají kam jikry odložit, tak je nosí pod svým tělem po celou dobu vývoje, téměř tři týdny. První mláďata v letošním roce se vylíhla 3. ledna a je jich celkem osm.

Kromě Zoo Ostrava chovají medaku Sarasinovu úspěšně jen dvě další zoo v Evropě, a to ve Wroclawi a ve Vídni. Pro svou vzácnost je tento druh v zájmu akvaristů sdružených v ochranářské organizaci Sulawesi Keepers, kterou podporuje i ostravská zoo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…