Zoo Ostrava chová druhé největší stádo vzácných onagerů na světě

14. 7. 2019 15:22

Ve stádě vzácného asijského osla onagera v ostravské zoologické zahradě přibyla letos tři mláďata. Tito lichokopytníci stojí nad propastí úplného vymizení z planety.

Zoo Ostrava chová druhé největší stádo vzácných onagerů na světě
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

V přírodě jich přežívá posledních 500-600 jedinců, takže chov v zoologických zahradách může být do budoucna jedinou šancí na zachování onagerů pro příští generace. V Ostravě se onageři (na rozdíl od jiných chovatelů) pravidelně rozmnožují a v současné době je zde k vidění největší stádo v Evropě a druhé největší na světě!

Ostravské stádo vzácných a v přírodě ohrožených onagerů má aktuálně třináct členů – jednoho chovného samce, šest chovných samic, tři loni narozené samičky a tři letošní mláďata (jeden sameček a dvě samičky). Je tak největším chovným stádem v Evropě a druhým největším na světě. V rámci Unie českých a slovenských zoo (UCSZOO) je tento ohrožený poddruh asijského osla k vidění pouze v Ostravě. Porody všech letošních mláďat se udály v průběhu června a proběhly bez komplikací a nutné asistence ze strany chovatelů. Všechny samice rovněž o své potomky příkladně pečují.

Celé stádo včetně mláďat mohou návštěvníci pozorovat z bezprostřední blízkosti při projížďce ostravským safari. Onageři obývají druhý ze tří rozsáhlých výběhů – Persii. Výběh s nimi sdílí i samčí skupina jiného vzácného druhu – daňka mezopotámského. Zastávka safari expresu se nachází pod výběhem afrických zvířat, v blízkosti nedávno otevřené expozice Tsavo (pro mangusty trpasličí a dikobrazy jihoafrické). Safari expresem se můžete projet každý den v době od 10 do 18 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut.

Onager (Equus hemionus onager) je ze všech pěti poddruhů asijského osla tím nejohroženějším. Přestože dříve tento vzácný kopytník obýval nížiny, pouště a polopouště od Íránu až po Afganistán a Pákistán, dnes už jej nalezneme pouze v Íránu, kde je častou obětí pytláctví a představuje konkurenci pro dobytek. Ve volné přírodě se nyní nachází jen přibližně 500-600 jedinců, čímž je situace o to více alarmující. Stádo onagerů je tvořeno především klisnami a hříbaty, zatímco hřebci se spíše straní a hájí své teritorium. Přestože si pod jeho jménem můžeme vybavit římský obléhací stroj, jehož „kopnutí“ při vržení kamene připomíná kopnutí osla, je jméno vzácného kopytníka odvozeno z řečtiny a znamená v překladu „divoký osel“.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

SŽDC: Na zlepšení zabezpečení přejezdů jde ročně přibližně miliarda korun

10:33 SŽDC: Na zlepšení zabezpečení přejezdů jde ročně přibližně miliarda korun

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) investuje ročně přibližně miliardu korun na zlepšení zabezpe…