Zoo Plzeň: Samička nosorožce Růženka oslavila první narozeniny

07.02.2018 12:56

Samice nosorožce indického Růženka oslavila v pondělí 5. února 2018 své první narozeniny. Ošetřovatelé jí připravili symbolický dort, který vytvořili ze sena a denní krmné dávky. O tom, že Růženka dobře prospívá, svědčí to, že se ze své porodní váhy 47 kilogramů dostala za rok na šest tun.

Zoo Plzeň: Samička nosorožce Růženka oslavila první narozeniny
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Růženka je druhou samičkou nosorožce, již se podařilo plzeňské zoologické zahradě odchovat. V plzeňské zoo zůstane do jara či léta příštího roku, kdy se vypraví do jiné zoologické zahrady určené koordinátorem Evropského záchranného programu. To už bude mládě vážit více než tunu. První samičkou, která se narodila v plzeňské zahradě, byla v roce 2014 Maruška. Nyní žije v Zoo Touroparc ve Francii.

Chov indických nosorožců začal v plzeňské zoologické zahradě na přelomu května a června 2010. Chovný pár tvoří čtrnáctiletý samec Baabuu a o čtyři roky mladší Manjula. Plzeňská zoo je třetí v České republice, jíž se podařilo nosorožce rozmnožit. Nejúspěšnějším a největším chovatelem je Zoo Dvůr Králové, kde se narodilo více než pět desítek nosorožců čtyř druhů. V ústecké zoologické zahradě se dařilo před lety odchovávat nosorožce tuponosé.

Nosorožec indický je masivní zvíře vážící 1,6 až 2,6 tuny. Patří tak mezi nejtěžší suchozemské živočichy. Dorůstá délky až 420 cm a jeho kohoutková výška se pohybuje kolem 190 centimetrů. Evropská populace nosorožce nyní čítá přes sedm desítek kusů ve 28 zoologických zahradách, na celém světě je pak kolem 2,5 tisíce těchto zvířat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…