Zoo Plzeň: Setkání za tónů šukuhači

19.11.2022 7:34 | Tisková zpráva

Dne 15. listopadu poctil návštěvou Západočeskou univerzitu velvyslanec Japonska v ČR jeho excelence J. E Hideo Suzuki. Při té příležitosti projevil zájem si prohlédnout japonskou kamennou zahradu Šówa-en v plzeňské zoologické a botanické zahradě.

Zoo Plzeň: Setkání za tónů šukuhači
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Vzácnou návštěvu přivítal pan ředitel Ing. Jiří Trávníček spolu s botanickým náměstkem Ing. Tomášem Pešem. Stylovou atmosféru vytvořil hudebním vystoupením význačný český etnomuzikolog a hudební skladatel Doc. Mgr. Vlastimil Matoušek, Ph.D. Velvyslance přišel také pozdravit člen Rady města Plzně Ing. Vlastimil Gola. 

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Tomáš Peš hosty provedl Asijskou zahradou, v úvodu si prohlédli národní ptáky Japonska, bažanty pestré, jenž zahrada chová již mnoho let. Národním ptákem se tento druh stal díky své jedinečné citlivosti k zemětřesení. Jejich kroky dále vedly do kamenné japonské zahrady Shówa-en, která byla v zoo postavena v roce 2004 (https://www.zooplzen.cz/expozice-a-zvirata/evropa/asijska-zahrada/asijska-zahrada.aspx). Jeho excelence obdivoval především majestátný, přes tři sta let starý Körnerův dub, pod jehož mohutnou korunou zahrada leží. Seznámen byl nejen s průběhem prací při tvorbě tohoto unikátního díla, ale především s jejím ideovým významem. Pan velvyslanec se dále zajímal o čínskou expozici se zlatou rybkou a závojnatkami obývajícími tradiční čínské obří mísy místo akvárií. Procházka pokračovala až k voliérám s asijskými druhy ptáků, které představují jednotlivé asijské ostrovy. Zvláště ho upoutalo letošní, poprvé odchované, mládě jeřába japonského.

Jedinečnou atmosféru v jinak nevlídném sychravém podzimním dni vytvořila pro setkání lampionová a další výzdoba místa a především hra na tradiční japonskou flétnu šukuhači, již rozezněl mistr Matoušek. Do této kamenné zahrady se vrátil opět po osmnácti letech. Tenkrát jeho tóny zahradu otevíraly. Pan Matoušek je nositelem „Řádu vycházejícího slunce“, který letos obdržel od japonského císaře. Jedná se o třetí nejvyšší řád, který byl původně udělován pouze japonským mužům, od r. 1981 jej mohou získat i cizí státní příslušníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne