Zoo Plzeň: Zahrada oslavila počátek roku opičími narozeninami

08.01.2022 13:20 | Tisková zpráva

Začátek nového roku 2022 přivítala plzeňská zoologická a botanická zahrada oslavou druhých narozenin šimpanzice Caily. Ta se narodila přesně na Nový rok před dvěma lety, nyní z ní roste sebevědomý a zdravý příslušník svého druhu. Postupně získává patřičné dovednosti a návyky ve skupině dospělých zvířat.

Zoo Plzeň: Zahrada oslavila počátek roku opičími narozeninami
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Narození Caily bylo pro zoo velkou událostí, neboť jediným předchozím úspěšným odchovem byla dosud Baskova dcera Bamia v roce 2003. V loňském roce skupinu šimpanzů postihla i smutná zpráva, uhynul samec Bask a tlupu doplnil nový samec Siri. Právě kvůli tomu návštěvníci zahrady v současné době malou Cailu moc neuvidí. Tlupa si na sebe postupně zvyká a spojuje se v několika místnostech vnitřních ubikací. Šimpanzi jsou v Plzni chováni od roku 1964, největší tlupa čítala v roce 2004 osm jedinců.

Loňský rok byl pro zoo ve znamení oslav 95. výročí od jejího založení (r. 1926), ale i dalších jubileí – například botanické zahrady (r. 1961), vzniku spolku Iris (r. 1901), sloučení zoo a botanické zahrady (r. 1981) nebo přijetí generelu rozvoje v roce 1996. Zahrada u těchto příležitostí vydala řadu sběratelských materiálů v retro edicích, novou knihu (Zoo Plzeň 95 let), uspořádala výstavu ve Smetanových sadech v centru Plzně (Zoo dříve a dnes), kterou později přesunula i do svého areálu. Druhá výstava pak dala nahlédnout mezi staré plakáty plzeňské zahrady a oslavy vyvrcholily v sobotu 11. září 2021 celodenním rodinným programem.

Zoologická a botanická zahrada města Plzně je dlouhodobě jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v kraji. V loňském roce ji, i přes omezení otevírací doby z důvodu pandemie covidu-19, navštívilo více než 476 tisíc lidí. Zahrada se může pochlubit mnoha pořádanými akcemi, ale především novými zvířecími přírůstky, které lákaly návštěvníky během celého roku. „Přivítali jsme novou samici tygra ussuriiského Milashki, promyky bažinné, vlka evropského Obelixe nebo pár zlatých takinů. A pochopitelně řadu dalších. Narodila se dvojčata rysů červených a levhartů čínských. Premiéru měl odchov samce lemura bělohlavého a samice zebry bezhřívé. Samec žirafy Bořek odcestoval počátkem letních prázdnin do safari ve Dvoře Králové ke stádu samic,“ shrnul uplynulou sezonu mluvčí zahrady Martin Vobruba.

CAily

Oslavenkyně Caily (foto K. Misíková)

Dalších událostí v jubilejním roce plzeňské zoo bylo mnoho – například valentýnský virtuální běh a podzimní retro běh pro ochranu přírody. „Zoo navštívil Zdeněk Svěrák a pokřtil myšici Cimrmannovu, českého endemita. Velký ohlas slavil 2. ročník Bu-bu-bu zoo aneb Zoostrašení. Byla pokřtěna kniha Cesta k půl milionu návštěvníků a vydána publikace Vodní světy,“ doplnil Martin Vobruba a uvedl, že v průběhu roku zavedla zahrada tarif vstupného „Help nature“, jehož prostřednictvím mohou návštěvníci podpořit programy na ochranu přírody částkou tři koruny ze vstupného.

Ke konci roku vybavilo město Plzeň svou zoo moderními technologiemi 21. století. Zahrada získala moderní informační kiosky a tabule, aplikační platformu na počítání návštěvníků, environmentální stanici a ampliony veřejného rozhlasu pro šíření informací.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Začala také velká přestavba venkovní expozice lvů berberských z roku 2002. „Město Plzeň přispělo na nový venkovní výběh v loňském roce dvakrát v rámci svých rozpočtových opatření, v součtu šlo o 19 milionů korun. Práce na modernizaci prostoru už začaly, kromě úpravy bude výběh doplněn o nové bezpečnostní prvky tak, aby vyhovoval přijatým legislativním a veterinárním požadavkům týkajících se chovu lvů. Rozšíří se například vodní příkop, nové budou izolační folie nebo utěsnění betonových příkopů,“ řekl první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký, do jehož gesce činnost zoologické zahrady spadá. Modernizace venkovní expozice by měla skončit do konce první poloviny letošního roku.

Od ledna 2022 je zoologická a botanická zahrada otevřena návštěvníkům každý den podle řádné provozní zimní doby. Pokladny jsou v provozu od 9 do 16:30 hodin, areál pak do 17 hodin. Podle současných vládních nařízení není nutné prokázat před vstupem do zoo bezinfekčnost.

Aktuální informace a další zprávy ze zoo je možné sledovat na webu www.zooplzen.cz či facebooku Zoo Plzeň ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…