Zoo Praha: Mládě ježury australské už má první bodliny, je mu 100 dní

17.07.2021 8:40

Historicky úplně první mládě ježury australské v Zoo Praha rychle přibývá na váze. Po dnešním posledním vážení už má více než čtyři sta gramů. Vůbec poprvé mohou chovatelé sledovat vývoj mláděte už od jeho vylíhnutí díky kamerám umístěným v noře.

Zoo Praha: Mládě ježury australské už má první bodliny, je mu 100 dní
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

„Jde o první mládě v naší zoo a víme o každém jeho pohybu už od prvního dne.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Odchov v jiných zoologických zahradách byl sledován až po několika týdnech od vylíhnutí, máme tedy díky pozorování dění na kamerách řadu nových poznatků o chování matky a mláděte,“ popisuje chovatel David Vala.

V minulém století se ježury podařilo v celé Evropě odchovat jenom jednou a v tomto století je odchovaly všeho všudy tři zoologické zahrady. Malá ježura prozatím měří 19 centimetrů a od vylíhnutí přibrala na 405 gramů. V dospělosti může mít od dvou do pěti kilogramů.

„Máme před sebou stále několik důležitých měsíců. Mládě zatím skvěle prospívá, už jsou patrné první ostny. Je pořád aktivnější a matka se o něj velmi dobře stará. Pravidelně jej jednou za dva až tři dny kojí,“ upřesňuje každodenní sledování mláděte chovatel David Vala.

Ježura je spolu se svou matkou umístěna v zázemí. Návštěvníci ale mohou v Darwinově kráteru pozorovat druhý pár ježur. A v australské expozici je toho k vidění mnohem více. Výběh ďáblů medvědovitých v těchto dnech díky vzrostlým rostlinám připomíná opravdový Darwinův kráter na Tasmánii – čtyřčlennou skupinu zde mohou návštěvníci sledovat nejen v podvečer, ale také během dne. K vidění jsou také mláďata hus kuřích. Při prohlídce Darwinova kráteru by návštěvníci jistě neměli vynechat ani zastávku u klokánků krysích v čele s rekordně starou samicí Prašivkou a v průchozím výběhu klokanů obrovských a rudokrkých se mohou těšit hned na tři mláďata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…