Zoo Ústí nad Labem: Světový úspěch. Narodilo se vzácné mládě medvěda malajského

11.09.2022 14:12 | Tisková zpráva

V Zoo Ústí nad Labem narodilo mládě medvěda malajského. Za poslední 2 roky se jedná o jediné narozené mládě tohoto ohroženého druhu ve světové populaci v zoologických zahradách.

Zoo Ústí nad Labem: Světový úspěch. Narodilo se vzácné mládě medvěda malajského
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Medvědi malajští patří mezi ohrožené druhy asijské fauny. V přírodě jejich populace rychle klesá zejména z důvodu ničení jejich přirozeného prostředí kácením a vypalováním pralesů, výsadbou palmy olejné, ale také kvůli nelegálnímu lovu. „Zoo Ústí nad Labem se podílí na ochraně tohoto druhu nejen úspěšných chovem v lidské péči, ale i ochranou jejich přirozeného prostředí v rámci projektu Pesisir Balikpapan,“ popisuje ředitelka Ilona Pšenková. „V lidské péči je chováno pouze 180 jedinců. Naše zoo se řadí mezi nejúspěšnější chovatele na světě,“ dodává Pšenková.

Poslední mládě je již pátým ústeckým přírůstkem, a za poslední 2 roky dokonce jediným mládětem ve světové zoo populaci.

„Samice Barma je zkušená matka. I proto je zatím v absolutní psychické pohodě a o mládě se pečlivě stará. Již krátce po porodu jsme viděli, že má mládě dobrý sací reflex a že je o něj dobře postaráno,“ říká chovatelka medvědů malajských Veronika Koťová. „Zatím jsem jediná, koho Barma pustí do expozice, abych tam rychle uklidila a mládě zkontrolovala. I díky tomu se mi podařilo zjistit, že se jedná o samce, a že v pěti týdnech vážil 3,4kg,“ dodává Koťová.

„Z mláděte medvěda malajského máme velkou radost, protože se v lidské péči moc často nerozmnožují. Kromě toho nás těší, že je to samec. Ve světové zoo populaci je totiž zhruba o třetinu více samic než samců,“ říká hlavní zooložka Petra Padalíková. „Jelikož chceme medvědům dopřát potřebný klid, zůstává zatím část pavilonu uzavřená. Prosíme proto naše návštěvníky o pochopení a trpělivost. Věříme, že si již brzy náš poslední přírůstek prohlédnou zblízka,“ dodává Padalíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…