Zoo Zlín: Areál zoo ozdobí deset nových afrických soch

17.10.2019 21:20

Během letošního léta mohli návštěvníci zlínské zoo opět obdivovat umění afrických řezbářů. Již pošesté na velké louce poblíž pavilonu žiraf tvořili nigerští umělci, podruhé pak řezbáři z Gabonu.

Zoo Zlín: Areál zoo ozdobí deset nových afrických soch
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Zlín.

Během dvou měsíců vzniklo deset jedinečných soch, které zoo postupně umisťuje do areálu. K prvním sochám, které lidé již uvidí v africké oblasti, patří tři několikametrové žirafy a hrošice s mládětem. Sympozium afrických řezbářů probíhá ve zlínské zoo i díky pomoci a podpoře českého velvyslanectví v nigerijské Abuji.

„Každý rok se těším, čím nás afričtí umělci překvapí. Již před jejich příjezdem si sice domlouváme, jak budou sochy z kmenů dubů vypadat, ale konečná podoba je jen na jejich fantazii a citu. Hama Boubacar z Nigérie společně se svými kolegy z muzea v Niamey pro nás vytvořili již více než třicet velkých soch, každá je však naprosto originální a jedinečná,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský. Řezbáři z Gabonu za dva roky působení zhotovili dvanáct soch, které návštěvníky fascinují dokonalostí provedením včetně jemných detailů. „Jean de Dieu Mayombo a Joseph Landry Moubele Bingoulou tvoří skvělý tým. Jejich sochy jsou skutečně umělecká díla, oba dva patří mezi velmi uznávané a známé gabonské umělce. Sám se nemohu dočkat, až se jejich sochy v podobě tradičních afrických masek, afrických postav nebo odpočinkové lavice ve tvaru krokodýly objeví v areálu zahrady. Na louce je sice návštěvníci uvidí, ale podle mne jejich krása vynikne právě až přímo v areálu. Jean a Joseph nám sami pomáhali najít pro sochy ta nejlepší místa,“ doplnil ředitel Horský.

Sympozium afrických řezbářů zoo plánuje i pro příští rok. „Sochy nejen jedinečně doplňují africký areál zoo, umění řezbářů také velmi rádi pozorují samotní návštěvníci. Na louce pravidelně postávají hloučky lidí a sledují je při práci. Někteří návštěvníci již dokonce plánují letní návštěvu tak, aby africké umělce potkali. Zajistit příjezd afrických řezbářů, jejich pobyt a dvouměsíční působení je však rok od roku náročnější. Bez podpory českého velvyslanectví v Nigérii by to snad ani nebylo možné. Odvádí opravdu skvělou práci a já moc děkuji velvyslanci panu Marku Skolilovi, bývalému honorárnímu konzulovi Tomáši Výprachtickému a všem zbývajícím pracovníkům české ambasády za jejich velkou pomoc a vstřícnost. Velmi si jí vážíme,“ zdůraznil ředitel Roman Horský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…