Zoo Zlín otevřela největší expozici jaguárů v Evropě

16.05.2022 7:33 | Tisková zpráva

V neděli 15. května zlínská zoo otevřela expozici, pojmenovanou Jaguar Trek. Po dvaceti letech tak obnovila chov největších jihoamerických kočkovitých šelem. Kromě jaguárů se návštěvníci mohou těšit i na rozlehlou voliéru s kondory andskými a velkými papoušky ara arakanga. Součástí prostoru je také nová trasa pro návštěvníky a cesta pro vláček.

Zoo Zlín otevřela největší expozici jaguárů v Evropě
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Zlín.

Komplex Jaguar Trek postupně vznikal v americké oblasti zoo ve svahu pod tropickou halou Yucatan. „Abychom se mohli vrátit k chovu jaguárů, museli jsme vytvořit opravdu něco výjimečného. Vybudovali jsme skutečný jaguáří komplex, který tvoří rozlehlý venkovní výběh s proskleným bazénem, budova s vnitřními ubikacemi a chovatelským zázemím a samozřejmě spousta nejrůznějších bezpečnostních prvků. Prostor pro jaguáry má rozlohu přes 2 000 m2 a je největší expozicí svého druhu v Evropě,“ uvedl ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Realizaci Jaguar Trek však zkomplikovala pandemie covidu. Ačkoliv zoo připravila projektovou dokumentaci stavby již v roce 2019, stavět se začalo teprve v lednu 2021. „Naštěstí zastupitelstvo města Zlína, zřizovatele zoo, dalo projektu „zelenou“ a my se mohli pustit do stavby. Jsem opravdu šťastný, že se nám podařilo tuto krásnou expozici přece jen postavit,“ doplnil ředitel Horský.

jaguár

V Jaguar Trek návštěvníci uvidí dva jaguáry, čtrnáctiměsíčního samce Danyho a téměř dvouletou samici Yunu. „Danyho jsme získali z dánské Zoo Skaeru, Yuna se narodila v německé Zoo Roctock. Ještě před samotným získáním jsme si říkali, že by bylo skvělé mít v chovu klasicky zbarveného jaguára i jeho melanistickou, tedy černou formu. Jsme nadšeni, že se naše přání splnilo a na doporučení koordinátora máme v chovu žlutohnědou samici a černého samce. Doufáme, že se nám podaří je úspěšně spojit a že se v budoucnosti dočkáme i mláďat,“ představila chované jaguáry hlavní zooložka Markéta Horská.

„Kolekci našich dárkových předmětů obohatily suvenýry s motivem jaguárů, lidé si budou moci zakoupit kelímky, zrcátka, magnetky, dřevěné kolíčky nebo zápisník,“ dodala Romana Mikešová, vedoucí oddělení marketingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …