V laboratoři dTest zkoumal čistotu mléčného tuku, množství obsaženého cukru a rychlost odtávání zmrzliny. Až na jednoho nepoctivce získaly výrobky celkově dobré nebo velmi dobré hodnocení.
V Rusku se sendvičová zmrzlina vyrábí od třicátých let 20. století, po válce se stala žádaným exportním artiklem a dovážela se i do Československa. A označení původu se stalo synonymem pro celý zmrzlinový druh, bez ohledu na místo výroby. „Pro testování se nám podařilo sehnat 11 zmrzlin, devět z nich bylo českého původu, jedna polská a jedna litevská. Ruský výrobek se nám bohužel nepodařilo sehnat ani v prodejně s ruskými specialitami,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Základem smetanové zmrzliny je mléčný tuk. Zmrzlinová vyhláška říká, že smetanový mražený krém musí obsahovat nejméně 8?% mléčného tuku. Této podmínce testované smetanové zmrzliny vyhověly – obsahovaly od 8,1?% do 14,4?% mléčného tuku. K obsahu cukru ve zmrzlinách se česká vyhláška nevyjadřuje. Průměrně můžeme v ruské zmrzlině počítat s necelými 17?% cukru.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva




