dTest: Tmavá čokoláda může obsahovat kadmium

17.02.2018 22:21

Tmavá neboli hořká čokoláda je nejen oblíbená, ale i považována za zdravou. Testy dánské spotřebitelské organizace Forbrugerradet Tank odhalily, že může obsahovat nežádoucí kadmium, minerální oleje i karcinogenní a mutagenní polyaromatické uhlovodíky.

dTest: Tmavá čokoláda může obsahovat kadmium
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Do testu bylo zařazeno 12 značek tabulkové čokolády a v každé z nich bylo nalezeno různé množství nežádoucích látek. Nejméně jich obsahovala Lindt Excellence 70 % Dark a dánská Toms Ekstra mørk chokolade 70 %.

Kadmium je ve všech

Ve všech vzorcích bylo nalezeno kadmium. To se dostává do kakaových bobů z půdy, na které jsou pěstovány, a pak končí v čokoládě. Výrobek Noir Andoa francouzské značky Valrhona jej obsahoval nejvíce ze všech testovaných – kadmium v něm značně přesahovalo horní hranici povolenou v Evropské unii. Jedna tabulka dosahuje maximálního bezpečného příjmu kadmia dospělé osoby na čtyři dny. Nejvyšší zcela nezávadný jednodenní přísun kadmia tak obsahuje pouhých 18 g výrobku. Jeho překročení sice neznamená akutní riziko, ale v dlouhodobějším horizontu může ohrozit zdraví. V případě dalších zkoumaných produktů by byl překročen bezpečný denní příjem při konzumaci 100 až 150 g čokolády denně.

Nepřejídejte se tmavou čokoládou

Kadmium je těžký kov, který se může hromadit v játrech a ledvinách. Může škodit zdraví a způsobit mimo jiné poškození ledvin. Problém vězí v tom, že běžně přijímáme hodně kadmia i z jiných potravin. Přirozeně se vyskytuje v kakaových bobech, ve lněném nebo slunečnicovém semínku, v krevetách, v obilovinách a v některých druzích zeleniny. Proto bychom měli zvážit množství konzumované tmavé čokolády, abychom nepřekročily doporučované limity a neuškodili si. Dánské potravinářské orgány radí počítat s tím, že maximální přípustné denní množství kadmia obsahuje již 100 g hořké čokolády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…