Dopravní podnik města Brna školí zaměstnance i díky fondům z EU

08.07.2012 12:26

O tom, že vzdělávání zaměstnance nekončí vstupním školením, není pochyb. Každý obor má svůj vývoj a odborné znalosti zaměstnanců je proto třeba stále zdokonalovat. Dopravní podnik města Brna (DPMB) zaměstnává přes 2 700 lidí a spektrum pracovních činností je zde opravdu široké.

Dopravní podnik města Brna školí zaměstnance i díky fondům z EU
Foto: Archiv
Popisek: Dopravní podnik města Brna

„Personální úsek zpracoval a v rámci výzvy č. 35 operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost podal projektovou žádost "Profesionalizace zaměstnanců DPMB, a. s. a zvýšení jejich adaptability na trhu práce". Na základě splnění podmínek přijatelnosti, věcného hodnocení a doporučení hodnotící komise byla Ministerstvem práce a sociálních věcí DPMB, a. s., přidělena dotace ve výši 5 321 511 korun,“ říká manažer projektu Roman Fila z oddělení vzdělávání zaměstnanců dopravního podniku.

Projekt, který financuje Evropský sociální fond, trvá od října 2010 do září 2012. „Vlastní realizaci projektu konzultujeme s administrátorem pověřeným ministerstvem práce a sociálních věcí,“ vysvětluje Fila. Po ukončení bude následovat celkové vyhodnocení a navržení dalších možných cest k rozvíjení vzdělávání pracovníků DPMB.

Jednou z klíčových aktivit projektu je školení „Servis vozidel hromadné dopravy“. Jeho hlavním cílem je proškolit mechaniky tak, aby zvládali údržbu a servis nejnovějších typů vozidel. „V tomto kurzu je sedmnáct zaměstnanců. Očekáváme, že zvýšení jejich kvalifikace přinese i finanční úspory, které budeme moci v budoucnu opět vložit do vzdělávání dalších pracovníků,“ popisuje asistent projektu Karel Putna z oddělení vzdělávání zaměstnanců dopravního podniku.

Další podstatnou aktivitou v rámci projektu je vytvoření a zavedení e-learningu. Zde je prioritou snížení nákladů na školení nových pracovníků a zvýšení efektivity vzdělávání při školení řidičů. „Důležitým aspektem pro nás bylo pořízení nových počítačů. V moderní počítačové učebně pak prostřednictvím e-learningu probíhá školení,“ objasňuje Fila.

Za zmínku jistě stojí i aktivita s názvem „Profesionalizace řidičů“. Jejím cílem je omezit nehodovost řidičů DPMB, a.s., a zvýšit bezpečnost a jízdní komfort cestujících. Při školení se noví řidiči naučí, mimo jiné, analyzovat kritické situace a zvolit v nich nejvhodnější řešení.

Úkolem řidiče je nejen perfektně zvládat řízení dopravního prostředku, ale také umět komunikovat a jednat s cestujícími – tedy zákazníky. Na tuto oblast se zaměřuje jedna z dalších aktivit projektu – „Komunikační dovednosti a jednání s cestujícími“. „Toto školení je určeno pro řidiče, ale i pro revizory. Naučí je zvládat řešení krizových situací, které mohou v dopravním prostředku nastat. Osvojí si také například základy krizové komunikace a techniky pro zvládání stresu,“ vysvětluje Fila. Vedení Dopravního podniku města Brna věří, že proškolením svých zaměstnanců přispěje k bezpečné přepravě a spokojenosti cestujících s jeho službami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Jak se hasiči připravují na vodáckou sezónu

16:46 HZS ČR: Jak se hasiči připravují na vodáckou sezónu

Ve dnech 6. a 7. května uspořádal HZS Královéhradeckého kraje ve spolupráci s MV – GŘ HZS ČR instruk…