Září v České televizi znamenalo nejvyšší sledovanost za poslední 4 roky

07.10.2012 9:40

Česká televize se svým podzimním vysíláním, ve kterém nabídla nové seriály i premiérovou dramatickou tvorbu spolu s původními zábavnými pořady a publicistickými a vzdělávacími cykly, zaznamenala divácký úspěch.

Září v České televizi znamenalo nejvyšší sledovanost za poslední 4 roky
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Za měsíc září měla nejvyšší hodnoty sledovanosti za celý den za poslední čtyři roky. V celodenním vysílání dosáhla Česká televize podílu 29,03 % diváků. Některý z programů ČT sledovali dospělí diváci v průběhu září v průměru celkem 57 minut denně.

„Podzimní vysílání v České televizi jsme nestavěli na vysílání několika hlavních pořadů, ale nabídli jsme širokou nabídku různých žánrů, ve které jsme kombinovali jak zcela nové projekty z dramatiky, zábavy nebo publicistiky, tak jsme současně navázali na tradiční tvorbu České televize, jejíž hodnoty stojí za to divákům připomínat. Mám radost, že nám celková čísla sledovanosti i spokojenosti za první měsíc podzimního vysílání potvrzují, že naše cesta je správná,“ hodnotí generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Oproti loňskému září dosáhly všechny kanály České televize celkem 29,03 % v podílu na sledovanosti, což znamená meziroční nárůst o 1,95 procentního bodu.  V celodenní sledovanosti posilovaly všechny programy veřejnoprávní televize s výjimkou ČT4, což je u sportovního programu snadno pochopitelné vzhledem k obrovskému zájmu o letní olympijské hry, které ČT odvysílala v průběhu prázdnin. Navzdory silné konkurenci posílila Česká televize svou pozici v televizním vysílání, a to včetně hlavního vysílacího času, kdy oproti roku 2011 posílila o 1,23 procentního bodu na celkových 27,32 %. Nadprůměrnou hodnotu vykázal i index divácké spokojenosti s vysíláním České televize, která za první tři týdny v září dosáhla hodnoty 8,2.

ČT1 dosáhla v září s hodnotou 16,35 % v celodenním podílu na publiku letos třetího nejlepšího výsledku a v meziročním srovnání zvýšila ČT1 svůj výkon téměř o 1 procentní bod. Uspěla s premiérami již zavedených pořadů, například čtvrtou řadu seriálu Vyprávěj, kterou v pátek od 20 hodin pravidelně sleduje v průměru 947 tisíc dospělých při podílu 27,14 %. V pondělní si premiérovou řadu Zdivočelé země nenechává ujít v průměru 14,38 % diváků u televize, což je 548 tisíc diváků starších 15 let.

Mimořádné divácké pozornosti se těšila i nedělní třídílná detektivka Ztracená brána, jejíž jednotlivé epizody sledovalo v průměru 1 milion 33 tisíc dospělých, což představuje 24,62 % sharu. Zájem o trilogii rostl s věkem, nadprůměrně zaujala také středoškoláky a vysokoškolsky vzdělané diváky. Podzimní seriálová novinka Ententýky, kterou uvádí ČT1 ve středu v hlavním vysílacím čase, zaujala v průměru 435 tisíc dospělých při sharu 14,38 %. V úterý a ve čtvrtek nabídla ČT1 od 20 hodin nově upravené Nejlepší Bakaláře, na které se v průměru dívalo 579 tisíc dospělých.

Také ČT2 meziročně zvýšila svůj celodenní podíl na divácích na 4,02 %. Mezi nejsledovanější pořady ČT2 v září 2012 patřily hlavně dokumenty. Premiérový cyklus BBC Vesmír sledovalo v pátek od 20:55 hodin v průměru 10,08 % ze všech diváků přítomných v danou dobu u televizorů, což je v absolutní hodnotě 342 tisíc. Také pondělní americký dokumentární cyklus Velký, větší, největší si našel své diváky – v průměru jej sledovalo 300 tisíc diváků starších 15 let. Oba cykly dominují v žebříčku sledovanosti ČT2 na předních místech. Podzimní novinku Na stojáka, kterou nasadila ČT2 ve středu po desáté hodině večer, si v průměru nenechá ujít 125 tisíc dospělých. Vedle dokumentů pomáhá zvyšujícímu se podílu i původní česká publicistika, např. Intolerance, Pološero, Na plovárně anebo projekt Velikáni filmu. Vysílání na ČT2 navíc brzy posílí unikátní dokumentární cyklus Sbohem, Československo.

ČT24 překonala v září svá historická maxima v podílu na TV trhu, a to jak v celodenním vysílání, kdy si ji pravidelně pouští 5,92 % diváků, tak i v hlavním vysílacím čase s podílem 3,44 % diváků. ČT24 se tak v září 2012 stala nejsledovanější tematickou stanicí v celodenním vysílání. K tomuto výsledku přispěl zejména kontinuální zpravodajský servis k metanolové aféře. Události na ČT24 překonaly v září opakovaně rekord ve sledovanosti. V neděli 30. 9. dosáhly Události s průměrnou sledovaností 216 tisíc při podílu na publiku 6,35 % maxima za poslední dva roky. K nejsledovanějším pořadům ČT24 patřily Otázky Václava Moravce, následovaly je Události, komentáře, které v průměru vyhledávalo více než 170 tisíc dospělých.

Celkovému zářijovému podílu České televize přispěl i sportovní kanál ČT sport. Nejsledovanějším přenosem bylo kvalifikační fotbalové utkání o MS 2014 mezi Českem a Dánskem, sledovalo jej 345 tisíc dospělých při podílu 11,09 %. Druhým nejlepším pořadem bylo fotbalové derby mezi Spartou a Slavií, které vidělo 9,23 % diváků u televize, tedy 311 tisíc diváků. Na třetím místě je pak přímý přenos z druhého hracího dne semifinále Davis Cupu mezi Argentinou a Českem. Čtyřhru sledovalo 12,07 % diváků, což odpovídalo 305 tisícům diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …