Upozornění na přenastavení VKV vysílačů všech rozhlasových stanic v ČR

23.11.2012 9:47

V těchto dnech probíhá v České republice přenastavení parametrů VKV vysílačů všech rozhlasových stanic. V jeho průběhu mohou nastat rozdíly v hlasitosti vysílání stanice nebo jejich jednotlivých vysílačů na různých frekvencích.

Upozornění na přenastavení VKV vysílačů všech rozhlasových stanic v ČR
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Důvodem přenastavení je skutečnost, že dochází k implementaci doporučení Mezinárodní telekomunikační unie (ITU, doporučení  ITU-R BS.412-9) a opatření Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které zavádí omezení parametru výkonu multiplexu (MPX Power) na definovanou hodnotu. Toto opatření by mělo zejména omezit vzájemné rušení jednotlivých rozhlasových vysílačů mezi sebou a rušení dalších radiokomunikačních prostředků (např. letecké navigace). Zavedení tohoto parametru se ale výrazně projeví na hlasitosti a charakteru zvuku vysílaných programů. 

Český rozhlas již nastavil vysílače sítě ČRo 3 - Vltava, probíhá postupné nastavení vysílačů stanice ČRo 2 - Praha a od 19. 11. 2012 i ČRo 1 - Radiožurnálu.  V období od 19. listopadu do 20. prosince 2012 se proto může lišit hlasitost a charakter zvuku jednotlivých vysílačů Českého rozhlasu, což bude rušivé především při poslechu v autě, kdy dochází k automatickému přelaďování mezi jednotlivými vysílači daného programového okruhu.

Nejpozději do konce roku 2012 by měly být přenastaveny všechny VKV vysílače všech rozhlasových stanic, jak veřejnoprávního Českého rozhlasu, tak ostatních soukromých celoplošných i regionálních rádií. Nové nastavení přinese oproti současnému stavu sice celkově nižší hlasitost, ale věrnější a přirozenější zvuk a větší vyrovnanost mezi hudbou a mluveným slovem, což ocení především náročnější posluchači stanic ČRo 3 - Vltava a ČRo 2 - Praha.

Další informace naleznete na webu rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …