ArcelorMittal: Vratimov má ekologické teplo z huti i v roce 2013

11.02.2013 11:39

Sousedství s ostravskou hutí se občanům města Vratimov vyplácí. Díky ArcelorMittal Ostrava má na 500 domácností města, ve kterém bydlí téměř sedm tisíc obyvatel, ekologické teplo. Dodávky tepla pokračují i v roce 2013, a to při zachování cen roku 2012. Nejvýznamnější výhodou pro Vratimov ale je, že díky dodávkám tepla mohly být ve městě odstaveny všechny lokální kotelny na pevná paliva pro vytápění bytů.

ArcelorMittal: Vratimov má ekologické teplo z huti i v roce 2013
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

„Roční dodávka tepla do města Vratimov je přibližně 35 000 GJ. Jedná se o odpadní teplo, což je ten nejekologičtější zdroj, protože 80 procent tohoto tepla vzniká ze spalinových kotlů na Středojemné válcovně. Zbylých 20 procent pochází z teplárny ArcelorMittal Energy Ostrava,“ vysvětluje Juraj Lištvan, vedoucí oddělení nákupu, prodeje a managementu energií v ArcelorMittal Ostrava.

Původní myšlenka použít odpadní teplo vznikající na spalinových kotlích Středojemné válcovny vznikla už v roce 1994. Byl založen společný podnik Teplo Vratimov, ve kterém měla tehdejší Nová huť padesátiprocentní podíl. V roce 2009 byl podíl ArcelorMittal Ostrava ve společnosti Teplo Vratimov prodán městu Vratimov. V roce 1996 byla podepsána smlouva na dobu určitou na dodávku tepelné energie do konce roku 2011. Na rok 2012 byla smlouva prodloužena dodatkem.

Dodatek pro rok 2013 byl podepsán v prvním lednovém týdnu. Město Vratimov má zájem o pokračování dlouhodobé spolupráce. „Dodávky tepla a stabilní cena je pro Vratimov velkým přínosem. Nemusíme tak zvyšovat ceny tepla pro naše odběratele, což v době krize, kdy všichni šetříme, nenutí občany a drobné podnikatele přecházet jí na jiné, méně ekologické způsoby vytápění. ArcelorMittal Ostrava nám tím pomáhá zlepšovat čistotu ovzduší v našem městě,“ dodává Dagmar Hrudová, starostka města Vratimov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …