EU teď předsedá Dánsko, chce být ´mostem přes rozbouřené vody´

02.01.2012 17:32

POHLED JINAM Dánsko teď na 6 měsíců předsedá radě členských zemí Evropské unie. Jeho cílem je působit jako jednotící prvek mezi 17 členy eurozóny a zbytkem sedmadvacítky. Přitom Dánové mají z přijetí eura trvalou výjimku. A do čela EU staví ženu!

EU teď předsedá Dánsko, chce být ´mostem přes rozbouřené vody´
Foto: archiv
Popisek: Dánsko, ilustrační foto

„Dánsko přebírá předsednictví Unie v nejtěžší době. Ale i přesto se na to těšíme. Dluhová krize a těžká hospodářská situace budou stále klást před Evropu největší výzvy,“ řekl k tomu dánský ministr pro evropské záležitostí Nicola Wammen.


Klíčovým úkolem dánského předsednictví bude podle Wammena hrát úlohu jednotitele mezi zeměmi eurozóny a těmi, které stojí mimo ni. Ilustroval to titulem písničky dua Simon a Garfunkel. Dánsko by chtělo být takovým ‚Mostem přes rozbouřené vody‘, jak napsal web Českého rozhlasu.


„Jako jeden z hlavních bodů programu, který si vláda vytyčila na předsednictví, je opravdu upevnit Evropskou unii jako takovou – všech 27 států. Stále se zdůrazňuje, že jedna z možností, které by chtělo Dánsko uskutečnit, je postavit most mezi eurozónu a ostatními zeměmi,“ komentovala Dana Schmidt z dánského listu Politiken.

Evropa zodpovědná, dynamická, zelená a bezpečná


Dánský předsednický program sestává ze čtyř hlavních oblastí: „Celkem se mluví o 50 iniciativách, které jsou rozděleny do 4 hlavních bodů – zodpovědná Evropa, dynamická Evropa, zelená Evropa a bezpečná Evropa,“ přiblížila Schmidt.


Dánská premiérka Helle Thorning-Schmidt je v úřadě pouhé tři měsíce. „Je to první žena na tomto postu. Je to vystudovaná politoložka. Kromě dánštiny a angličtiny mluví ještě německy a francouzsky,“ doplnila Schmidt.


Dánsko si prý neklade pro předsednictví EU megalomanské cíle. Už oznámilo, že nebude hrát hlavní roli při vyjednávání dohody o fiskální disciplíně. Přenechá to na unijních institucích...

Dánsko přebírá předsednictví po Polsku


Polské předsednictví je velmi dobře hodnocené, byť čelilo velké fiskální krizi. Velký dojem ale udělal proevropský projev ministra zahraničí Radoslawa Sikorského. „Vzpomínám na projev premiéra Tuska v Europarlamentu, který byl jasně proevropský. Polsko se na rozdíl od Maďarska i Česka jednoznačně přihlásilo k cílům EU, integrace a to pomohlo Polsku dostat se do evropské extraligy. Dnes je bráno jako silný, rovnocenný proevropský partner. A je to dobré jak pro Evropu, tak i pro Polsko a také pro Česko či Slovensko,“ řekl k tomu Libor Rouček, místopředseda Evropského parlamentu.

České předsednictví bohužel v roce 2009 poznamenal předčasný konec vlády premiéra Topolánka. Není totiž v Evropě obvyklé, aby právě v době, kdy země stojí v čele EU, opozice shodila vládu. 
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…