Newyorská policie zatýkala v hnutí Okupujte Wall Street

02.01.2012 16:03

POHLED JINAM Aktivisté hnutí se o silvestrovské noci pokusili znovu obsadit náměstí Zuccotti Park na Manhattanu, kam jim soud zakázal přístup a které je ohrazeno kovovými zátarasy. 68 členů policie zadržela.

Newyorská policie zatýkala v hnutí Okupujte Wall Street
Foto: archiv
Popisek: Aktivisté hnutí Okupujte Wall Street v New Yorku

Před silvestrovskou půlnocí se v okolí náměstí, dějiště téměř dvouměsíčních, celosvětově sledovaných protestů, shromáždilo několik stovek demonstrantů. Někteří se pustili do strhávání zátarasů, házeli je na hromadu uvnitř malého parku.

Policisté použili pepřový sprej a 68 demonstrantů zatkli. Většinu z nich obvinili z vniknutí na cizí pozemek, narušení veřejného pořádku a ohrožení jiných osob. Jeden z demonstrantů byl obviněn z napadení policisty, jak uvedl Český rozhlas.

Parta mladých nespokojenců?

Poradce prezidenta Obamy, William Donaldson, o aktivistech řekl: "Je to stále ještě docela banální hnutí. Je to parta mladých lidí, kteří mají hodně energie a vnitřního pnutí. A v tomhle hnutí našli způsob, jak vyjádřit svou nespokojenost se světem."

Jenže mnozí tvrdí, že aktivisté mají řadu dobrých důvodů ke své nespokojenosti: Americká střední třída chudne, mladí lidé se zadlužují na roky dopředu, aby mohli studovat, frustrace ve společnosti roste. A banky na Wall Streetu po finančních injekcích ze státní kasy jsou opět v dobré kondici.

"Mezi protestujícími je hodně pocitů křivdy. Mnoho lidí si oprávněně myslí, že na některé části společnosti se prostě zapomnělo. Myslím si, že část peněz, kterou banky dostaly ze státní kasy a kterou neutratily, měla jít na podporu lidí, kteří mají potíže se splácením hypoték. Je oprávněné stěžovat si, že všechny peníze šly do soukromého sektoru, a k lidem, které krize zasáhla, se nedostaly," okomentoval to Donaldson.

V Česku zatím klid

Proti reformním opatřením české vlády se vloni stavěly hlavně odbory, jejich akce ale nenašly dostatečnou podporu občanů. Je otázkou, zdy budou Češi stále tak v klidu, až na ně plnou silou dopadnou ekonomické reformy, které patrně způsobí masivní zdražování…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…