Politici se bojí spláchnout 250 miliard do Bruselu. Drží knížete v šachu

07.10.2011 18:11

Senát již potřetí odložil projednávání novely Lisabonské smlouvy, která má umožnit vznik záchranného mechanismu ESM na pomoc krachujícím státům eurozóny. Nedávno projednávání odročila i sněmovna. Podle informací ParlamentníchListů.cz se řada poslanců i senátorů obává, že by se takto Česko zavázalo k bianco šeku na několik set miliard korun z našeho rozpočtu do Bruselu a parlament se schválením dokumentu nebude spěchat.

Politici se bojí spláchnout 250 miliard do Bruselu. Drží knížete v šachu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

O nynější odklad požádal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) oficiálně s tím, že by kvůli zahraniční cestě nemohl předlohu obhajovat.

Čtěte také: Senátoři odložili schvalování záchranného fondu eurozóny. Už potřetí


Výhrady ke změně smlouvy mají nejenom senátoři ODS, ale i členové klubu ČSSD a TOP 09 a nezařazení senátoři. Podobná situace je i v Poslanecké sněmovně. Podle informací ParlamentníchListů.cz je poměrně pravděpodobné, že se o této věci bude hlasovat ve sněmovně (tisk č. 348-E) a možná i v Senátu (tisk č. 82) nejdříve příští rok.

Státy eurozóny se musí stát členy mechanismu

O co jde? Vláda předložila prostřednictvím ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Senátu ke schválení Rozhodnutí Evropské rady z 25. března 2011, kterým se mění Smlouva o fungování EU (článek 136). Necelý rok po složitém dojednání tzv. Lisabonské smlouvy se mají pravidla fungování EU opět měnit, konkrétně v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně.

Podrobně zde: Česku hrozí ztráta 250 miliard. Senátoři chtějí zablokovat Lisabon


Změna smlouvy má EU umožnit zřízení mechanismu pro dotování a úvěrování států eurozóny neschopných hradit své závazky (takzvaný ESM, Evropský mechanismus stability). Někteří politici se obávají, že účast v tomto mechanismu má být povinná pro všechny budoucí členy eurozóny včetně České republiky, čímž by byl náš stát zavázán přispět do systému 250 miliardami korun.

Před tímto závazkem varoval české politiky i předseda slovenského parlamentu Richard Sulík, který je proti tomu, aby se Slovensko podílelo na dalších záchranných mechanismech eurozóny (EFSF, ESM) a ručilo tak prostředky ze svého rozpočtu.

Varování ze Slovenska. Pochyby v českém Senátu

„Česko nemá dohodnutou trvalou výjimku z eura, čili musí počítat s tím, že když bude souhlasit s touto novelou Lisabonské smlouvy, automaticky se v okamžiku povinného přijetí eura stane členem ESM. A pro Českou republiku by to bylo mnoho peněz. Lze říci, že by Česko vyhodilo zhruba 10 miliard eur z okna," varuje Sulík české zákonodárce ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také: Šéf slovenského parlamentu: Češi, vaši poslanci vyhodí 250 miliard


Slovensko bude podle Sulíka o změně Lisabonu a ESM hlasovat nejdříve příští rok. Sulík je odpůrcem i rozšíření EFSF, která se týká Slovenska. Tam kvůli tomu hrozí i rozpad pravo-středové vlády, i když nyní Sulíkova strana Svoboda a Solidarita poněkud zařadila zpátečku. Mnozí čeští politici neberou Sulíkovo varování na lehkou váhu.

Premiér i ODS budou spěchat velmi pomalu

ParlamentníListy.cz mají informace, že ODS i premiér Petr Nečas se nechtějí k záležitosti vrátit dříve než příští rok. Senátní klub ODS dokonce navrhuje odročení bodu až na červen příštího roku do doby, než se ukáže, kam eurozóna směřuje, jinak by měli všichni senátoři dle usnesení klubu hlasovat proti. Naposledy byl bod stažen ze Senátu kvůli tomu, že existovala obava, že nebude dostatek hlasů pro schválení. Odpůrci totiž nejsou jenom v klubu ODS, ale i ČSSD.

Více: Spláchne Nečas 250 miliard do Bruselu? Tihle senátoři jsou pro  


Ve sněmovně je ke schválení potřeba nejméně 120 hlasů. Jak ParlamentníListy.cz informovaly, proti je většina KSČM, snad s výjimkou Jiřího Dolejše, dále mnoho poslanců ODS. Věci veřejné se do schvalování tohoto závazku také přímo nehrnou a otázky na tuto věc jsou poměrně nepříjemné i poslancům TOP 09, i když ti tvrdí, že Česku žádný finanční závazek nehrozí. TOP 09 a ČSSD mají dohromady jen 96 hlasů.

ODS s VV spolupracovaly efektivně na vládě v evropských věcech také, když například prohlasovaly tajemníka pro EU při úřadu vlády či uložily ministru zahraničí, aby dal do Bruselu oficiální dotaz, zda lze Klausovu výjimku z Lisabonu a přijetí Chorvatska spojit do jednoho hlasování.

Více: Národe, tihle poslanci odmítají spláchnout 250 miliard do Řecka


Kníže v nejistotě

Svou roli může sehrát i vnitrostátní politika. Proevropský ministr zahraniční Karel Schwarzenberg má kvůli prestiži před svými evropskými partnery zájem tento závazek schválit. V souvislosti s pozičními boji mezi TOP 09 na jedné a Věcmi veřejnými a ODS na druhé straně mohou oddalováním schválení tyto dvě strany držet Topku v šachu.

Čtěte také: Češi nemají přijmout euro? Ten Klaus je ale provokatér, říkají politici


Mezi politiky ODS se hovoří, že místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek hledá jakoukoli záminku, aby koalici rozbil. Kdyby však TOP 09 koalici rozbila před schválením tohoto tisku, ministr zahraničí Schwarzenberg by nesplnil „domácí úkol" z Bruselu, neboť by pak ODS a VV již neměly žádnou motivaci jít Schwarzenbergovi z Topky vstříc.

Možné kombinace

Pro ODS i VV je tedy nyní výhodné na jedné straně dokument nezamítnout, na druhé straně ho ani neschválit, aby mohly držet předsedu Topky a ministra zahraničí Schwarzenberga v nejistotě. Navíc s ohledem na to, že na Slovensku, které má problémy již se schválením EFSF, se bude o této věci (ESM) hlasovat nejdříve příští rok, není kam spěchat. Navíc když existuje šance, že tuto věc Slováci potopí.

Psali jsme: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě


Další věc, která je ve hře, je i Klausova výjimka z Lisabonské smlouvy, která by měla zajistit de facto nezávaznost Listiny práv EU pro Českou republiku. ČSSD chce ale tuto výjimku, kterou prosazuje vláda, zamítnout. Nabízí se zde také poziční hra: když vy neschválíte Klausovu výjimku, my neschválíme novelu Lisabonu důležitou pro vznik ESM. Prezident Klaus také navrhoval, že Česko by výměnou za ratifikaci novely Lisabonu mělo získat trvalou výjimku z eura.

ParlamentníListy.cz exkluzivně:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…