Rusové nemohou Havlovi zapomenout podporu amerického radaru

29.12.2011 20:02

Média ruské opozice se o osobnosti Václava Havla vyjadřovala většinou pozitivně. I v nich ale zaznívalo, že byl exprezident příznivcem amerického radaru blízko ruských hranic. Věc, kterou ani dnes nedokáže většina Rusů Havlovi zapomenout.

Rusové nemohou Havlovi zapomenout podporu amerického radaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

Eduard Limonov, opoziční kandidát na úřad prezidenta a sok Vladimíra Putina za stranu Druhé Rusko, vnímá Václava Havla jako jednu z význačných osobností revolučního hnutí 20. století. „O tom, že Rusko potřebuje jednotného lídra, jsem přesvědčen už mnoho let. Tak už jsou uspořádané „Dějiny“. Byl Mahátma Ghándí, byl Nelson Mandela, byl Lech Walesa, byl Václav Havel, protože boj lidu musí být personifikovaný,“ uvádí Eduard Limonov ve svém memorandu.

Havel byl význačnou osobností 20. století, ale chtěl americký radar blízko ruských hranic

Dodejme, že ruská opozice je soustředěna ve velkých městech. Venkov, ovlivněný provládními veřejnoprávními médii je pro znovuzvolení Vladimíra Putina, kterého považuje za výrazného lídra. A právě z provládních listů a kruhů se ozývala kritika Václava Havla, zejména v souvislosti s americkým radarem. Venkov proto vnímá působení Václava Havla spíše negativně.

Ruská společnost je k osobě Václava Havla obecně názorově rozpolcená. Na jedné straně uznává, že Václav Havel byl význačnou osobností sametové revoluce a evropského revolučního dění v Evropě, na druhé straně ale negativně vnímá příklon Václava Havla k USA, který považuje za příliš jednostranný. Právě americký radar vyvolal v Rusku mimořádně ostrou polemiku a byl jednoznačně spojován s prezidentem Václavem Havlem a jeho okolím.

TÉMA: Skon Václava Havla

Opoziční ruská média jsou k Havlovi velmi přátelská, v diskuzi k článkům však zaznívá tvrdá kritika

Opoziční média se většinou ve svých článcích stavěla k osobnosti Václava Havla pozitivně. Diskuze k těmto článkům naopak vyznívaly velmi často v jeho neprospěch. Nezřídka zaznívalo konstatování, že Václav Havel neměl Rusy a Rusko rád.

„Není to pravda,“ tvrdí komentátor newstube.ru. Havel měl podle něj dobré vztahy s ruskou inteligencí. „Ano, kritizoval vládní struktury za nedostatek demokracie, ale to nemá s neláskou k Rusku nic společného“, dodal.

Komunisté v Rusku mlčí. Skon Václava Havla je nezajímá

Vládní opozice z řad Komunistické strany Ruské federace vůči Václavu Havlovi byla obecně značně kritická. Kritizovala rozdělení Československa, k němuž došlo za Havlova prezidentství, a samozřejmě i americký radar, proti kterému ostře vystupoval i předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov, který se rovněž uchází o úřad hlavy státu. Informaci o úmrtí Václava Havla by však čtenář hledal na stránkách ruských komunistů marně.

Není bez zajímavosti, že na řadě internetových stránek ruských opozičních médií se traduje stejná chyba. Tato média mylně informovala občany, že ruské vedení neposlalo oficiální kondolenci k úmrtí Václava Havla. Přitom ruské vedení už 19. prosince poslalo kondolenci k rukám hlavy českého státu Václava Klause. Tuto informaci potvrdila ParlamentnimListum.cz také Kancelář prezidenta Ruské federace i velvyslanectví RF v České republice, které má tuto zprávu uveřejněnou i na svých oficiálních stránkách. Přijetí kondolence potvrdila ParlamentnimListům.cz také Kancelář prezidenta České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…