Slovensko se sklonilo před Bruselem a schválilo posílení eurofondu

13.10.2011 17:20

Slovensko ve čtvrtek jako poslední země eurozóny schválilo posílení pravomocí záchranného fondu EFSF na pomoc zadluženým zemím. Slovenský parlament tak učinil v opětovném hlasování poté, co stejný dokument sněmovna v úterý odmítla. To vedlo k pádu vlády a dohodě politických stran na vypsání předčasných parlamentních voleb.

Slovensko se sklonilo před Bruselem a schválilo posílení eurofondu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Kvůli nejistotě ohledně schválení větších pravomocí pro EFSF držela Bratislava v napětí celou eurozónu několik týdnů. Čtyřčlenná koalice premiérky Ivety Radičové totiž dlouho nedokázala dospět k dohodě na podpoře dokumentu, protože druhá nejsilnější vládní strana Svoboda a solidarita odmítá pomoc silně zadluženým státům. Liberálové nezměnili postoj ani po spojení hlasování o EFSF s vyslovením důvěry vládě.

Po slovenském souhlasu Slovenska tak záchranný fond EFSF vedle navýšení své reálné úvěrové kapacity na 440 miliard eur (10,9 bilionu korun) bude moci nově zachraňovat i silně zadlužené Řecko. Atény jsou už nyní odkázány na mezinárodní finanční pomoc a na bilaterální pomoc zemí eurozóny, které se ovšem Slovensko jako jediná země eurozóny neúčastní. EFSF dosud pomáhal Irsku a Portugalsku.

Navýšení úvěrové kapacity eurofondu, které je součástí dohody představitelů eurozóny z letošního léta, si vyžádá zvýšení objemu finančních garancí na 780 miliard eur. Pro Slovensko to znamená navýšení záruk o tři čtvrtiny na 7,7 miliardy eur. Peníze by Bratislava stejně jako další státy vyplatila v případě, že by zadlužená země nedokázala záchrannému fondu vrátit půjčky.

Slovenští liberálové nehodlají ustoupit od kritiky vůči eurofondu ani po jeho schválení v parlamentu. Předseda strany Richard Sulík už dopředu ohlásil, že opětovné hlasování sněmovny o EFSF se jeho strana pokusí napadnout u ústavního soudu. Tvrdí, že takovou proceduru ústava a zákony neumožňují. Koaliční i opoziční politici mu velkou šanci na úspěch ale nedávají.

Zpráva bude doplněna...

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…