V JAR zatkli Krejčířovu manželku, u soudu s jejím mužem

28.02.2014 10:50

Jihoafrická policie dnes zatkla manželku českého podnikatele Radovana Krejčíře Kateřinu. Zadržela ji u soudu, který má dnes rozhodnout o žádosti jejího muže o propuštění na kauci. Informovali o tom na Twitteru novináři sledující Krejčířův proces.

V JAR zatkli Krejčířovu manželku, u soudu s jejím mužem
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

Podle právníků českého podnikatele policisté zatkli jeho ženu v souvislosti s nálezem kradeného auta na Čechově pozemku v JAR a jejich zákrok označili za „podlý". Tento důvod zatčení bez bližších podrobností potvrdil i mluvčí speciální jednotky pro boj s organizovaným zločinem, takzvaných Jestřábů (Hawks). Její příslušníci odvedli Kateřinu Krejčířovou po zadržení ze soudní budovy v poutech.

Objevila se také informace, že spolu s ní chtěli zatknout i syna Denise, ten se ale dnes na otcovo přelíčení nedostavil. Tato zpráva se zatím nepotvrdila, „Jestřábi" se ale podle jihoafrických žurnalistů chystají „brzy" zatknout ještě dalšího podezřelého. Spolu s ním se má Krejčířová objevit v pondělí před speciálním soudem pro hospodářskou kriminalitu v Pretorii.

Všechen majetek českého podnikatele v JAR je psán na jeho manželku. Jihoafrický finanční úřad ho loni zablokoval kvůli vyšetřování mnohamilionových daňových podvodů, kterých se Čech údajně dopustil. Kromě toho Krejčíře tisk v JAR spojuje s celou řadou dalších zločinů, včetně asi desítky vražd.

Devětatřicetiletá Krejčířová se podle českých médií se svým mužem seznámila na počátku 90. let, nedlouho poté, co se rozvedl s první manželkou Kamilou. Svatbu měli koncem roku 1992 a krátce po ní se jim narodil první syn; druhý syn přišel na svět v říjnu 2009, tedy v době, kdy už oba manželé několik let pobývali v Jihoafrické republice. Za manželem se vypravila již nedlouho po jeho útěku v červnu 2005, nejprve na Seychely, později jej následovala i do JAR.

Krejčířová (dívčím jménem Janoszová) studovala hru na housle na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, nadaná houslistka ale podle vzpomínek pedagogů krátce po maturitě otěhotněla a hudební kariéře se tak nevěnovala. Před deseti lety nicméně doprovodila na housle známého psychiatra a spisovatele Jana Cimického, který na CD namluvil svou sbírku Pro tebe, má lásko.

V minulosti figurovala v orgánech několika firem spojovaných se jménem jejího manžela, na její jméno byla také zakoupena vila v Černošicích, ze které Krejčíř uprchl. Kvůli pořízení a přestavbě domu v hodnotě mnoha desítek milionů korun byla od léta 2005 Krejčířová stíhána, nejprve za praní špinavých peněz, později byla kvalifikace změněna na podílnictví. Soudy se jejím případem zabývaly opakovaně, padl dokonce podmíněný trest, v prosinci 2009 ale středočeský krajský soud Kateřinu Krejčířovou obžaloby definitivně zprostil.

Magistrátní soud na johannesburském předměstí Palm Ridge má rozhodnout o Krejčířově třetí žádosti o propuštění z vazby na kauci. Kontroverzní podnikatel byl v JAR zatčen loni v listopadu a s pěti údajnými komplici čelí obviněním z pokusu o vraždu a z únosu. Čech všechna obvinění popírá, žádost o puštění z vazby mu jihoafrické soudy už ale dvakrát zamítly a nedovolily mu ani odvolat se proti tomu k nejvyššímu odvolacímu soudu v JAR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…