Zeman vydal na návštěvě Srbska velice ostré prohlášení o Kosovu. Podívejte se

02.04.2014 16:21 | Zprávy

REPORTÁŽ Český prezident během druhého dne státní návštěvy Srbska promluvil na ekonomickém fóru a navštívil českou gumárenskou firmu Mitas ve městě Ruma nedaleko Bělehradu. Miloš Zeman českým novinářům řekl, že pozval do Prahy na návštěvu srbského prezidenta Nikoliće a ostře odmítl snahy o vytvoření samostatné kosovské armády.

Zeman vydal na návštěvě Srbska velice ostré prohlášení o Kosovu. Podívejte se
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman při prohlídce české gumárenské firmy v srbském městě Ruma

Prezident Miloš Zeman během krátkého setkání s českými novináři v srbském městě Ruma okomentoval snahy jednostranně odtrženého Kosova o vytvoření samostatné armády. Během úterního jednání prezidentů obou zemí srbská hlava státu vyjádřila vděk za to, že Česká republika stojí na straně Srbska i v případě jasného nesouhlasu s ustavením kosovské armády.

„Zastávám názor, že Kosovo, které řada zemí neuznala, je jemně řečeno, velmi podivný stát se silným vlivem narkomafií. Připomínám výrok Carly del Ponte, bývalé generální prokurátorky haagského tribunálu, o transplantaci lidských orgánů. Jinými slovy mám k tomuto státnímu útvaru vztah, který jsem vyjádřil tím, že podobně jako můj předchůdce jsem nejmenoval do Kosova velvyslance,“ uvedl český prezident ve středu v srbském městě Ruma.

Vznik kosovské armády by znamenal návrat teroristické UÇK

Zeman navíc jednoznačně míní, že případná armáda samostatného Kosova by byla totéž, co kosovsko-albánská teroristická organizace UÇK. „Já se domnívám, že vzhledem k tomu, že UÇK, tedy Kosovská osvobozenecká armáda, předvedla v době jugoslávské války celou řadu teroristických činů, pak bych se samostatné kosovské armády, která by nebyla ničím jiným než UÇK ve zbrani, poněkud obával. Uvědomte si, že součástí příslušných mírových dohod bylo i rozpuštění UÇK. No a teď byste ji fakticky znovu obnovili,“ řekl Miloš Zeman českým novinářům během návštěvy české gumárenské fabriky v Srbsku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…