Zrušení víz do Kanady by mělo být na dosah

30.04.2010 10:41

Podle české velvyslankyně při Evropské unii Mileny Vicenové by se vízová povinnost do Kanady pro Čechy mohla zrušit dříve než v avizovaném roce 2013. Vicenová to uvedla v rozhovoru pro Rádio Česko.

Zrušení víz do Kanady by mělo být na dosah

Pokud se víza nezruší, pak čeští europoslanci, podle Mileny Vicenové, zřejmě neratifikují chystanou smlouvu mezi EU a Kanadou o hospodářské spolupráci.

„Přejeme si, aby to bylo co nejdříve a říkáme to na všech úrovních. Česká republika má trampoty s vízy hlavně kvůli kanadskému azylovému zákonu. Problém je na straně kanadské a Kanada to konečně na schůzce pracovní skupiny v březnu uznala. Jenže oprava azylového zákona bude trvat déle, realistický odhad je rok 2013. My ale chceme zrušení víz mnohem dříve," řekla Vicenová v rozhovoru pro Rádio Česko.

EU nyní jedná s Kanadou o významné hospodářské smlouvě. Česká europoslankyně Zuzana Roithová ale naznačila, že neochota odstranit vízovou povinnost pro české občany může vyústit až v neúspěch při ratifikaci této smlouvy v Evropském parlamentu.

„Na všech jednání říkáme, že je pro nás otázka víz nesmírně citlivá. Pokud by naši občané nemohli cestovat tak, jako ostatní občané Evropské unie do Kanady svobodně a volně bez víz, určitě se nám nepodaří přesvědčit naše poslance, aby ratifikovali hospodářskou smlouvu s Kanadou," řekla dále pro rozhlas Vicenová.

Téma víz také bude jedním z hlavních bodů jednání pátého summitu EU - Kanada, který proběhne na začátku května.

Právě tam by měly padnout některé výtky europoslanců k vízové povinnosti Česka. Evropský parlament totiž již před časem vyjádřil znepokojení nad kanadskými vízovými požadavky na občany České republiky. Kanada ovšem ustoupit nechce a skutečně prý plánuje definitivní zrušení víz až v roce 2013.

Čtěte také:
Březina (KDU-ČSL): EU musí v otázce víz vůči Kanadě přitvrdit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…