Analytik Chelemendik: Válka nebude. Ale...

03.03.2014 8:35

JINÝMA OČIMA Hrozí otevřená válka mezi Ruskem a Ukrajinou? Je pravděpodobný vojenský zásah západních zemí jako pomoc současné revoluční vládě v Kyjevě a jak to s Ukrajinou dopadne? Nad těmito otázkami se pro ParlamentníListy.cz zamýšlí analytik a spisovatel Sergej Chelemendik. Ten je svými postoji dlouhodobě blízký Kremlu, bedlivě monitoruje a analyzuje ruská média a poskytuje tudíž reprezentativní vhled do myšlení současného hlavního protivníka USA a EU.

Analytik Chelemendik: Válka nebude. Ale...
Foto: Archiv SCh
Popisek: Ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Můžete na základě svého pozorování a informací v úvodu shrnout dění na Ukrajině v posledních dnech a týdnech a to, jak na vás vzniklá situace působí?

Na Ukrajině se uskutečnil státní převrat s nasazením teroristických technologií. Ideologií tohoto státního převratu byla a zůstala ideologie ostře nacionalistická až fašistická a momentálně je na Ukrajině nelegitimní vláda, kterou nikdo nevolil a která vznikla ze dvou pramenů. Jedním pramenem byl Majdan, kde kupa lidí křičela na náměstí, jestli je nebo není dobré, aby byl ten který člověk ministrem, premiérem a tak dále. Druhým zdrojem vzniku legitimity této vlády bylo hlasování v ukrajinském parlamentu, které bylo opravdu mimořádné, protože poslance tam drželi týden, nepouštěli ven, bili je, ponižovali. Viděl jsem video, kde k novému prezidentovi přichází člověk se samopalem a říká mu něco, nejspíš to, co má dělat. Tato nelegitimní vláda je víceméně oficiálně uznaná Západem.

ZDE ParlamentníListy.cz komplexně a vyváženě shrnují situaci na Ukrajině.

Další věcí je, že pod vlivem těchto událostí se předpokládalo, že jihovýchod Ukrajiny (v originálu jugovostok Ukrajiny, termín se používá geopoliticky) vypovídá poslušnost této nelegitimní vládě, a začalo tam povstání, kterému se začíná říkat Antimajdan. V mnoha velkých městech v této oblasti (Charkov, Doněck, celý Krym a další) se sešly davy lidí a vyhodily představitele té nové dočasné ukrajinské vlády. Chci ale zdůraznit, že to proběhlo bez násilí. To je politický stav na Ukrajině.

Říkal jste, že současnou nelegitimní vládu ale uznávají západní země a nutno dodat, že včetně České republiky. Když je podle vás natolik jasné, že vláda je nelegitimní a ví se, jaké ke svému dosazení použila prostředky, proč Západ vládu uznává?

To lze vysvětlit celkem jasně. Útok na Ukrajinu se připravoval několik let za obrovské peníze. Ty sumy jsou veřejné. Příprava tohoto teroristického převratu stála okolo pěti miliard dolarů. Existují videa, kde je vidět, jak se na paletách peníze vozí diplomatickou poštou z letiště rovnou na velvyslanectví USA. Na paletu se vejde jedna miliarda dolarů. Pokud bylo záměrem dosadit tuto vládu, bylo by divné, kdyby ji neuznávali. Ta vláda se postavila proti Rusku a chová se takovým způsobem, že už de facto vyvolává rozdělení Ukrajiny, které běží každou minutou, a to může vyvolat konfrontaci s Ruskem. To byl záměr a k tomu záměru to spěje.

Jaký vývoj v nejbližší budoucnosti především na východě Ukrajiny, na Krymu můžeme očekávat? Co se tam v nejbližších dnech může dít?

Jak víme, Rusko okamžitě přijalo celou sadu zákonů, které podle ruského práva dovolují Ruské federaci vojensky zasáhnout na Ukrajině. Druhá věc je, že v Sevastopolu se nachází velká ruská vojenská základna. Je tam legitimně a podle dohod se tam může zdržovat 30 nebo až 50 tisíc ruských vojáků. To antimajdanovské povstání na Krymu proběhlo velmi rychle s výsledkem, že tam byla změněna moc a přijaty nové zákony a bylo slíbeno referendum, které se uskuteční 30. března.

Jde o to, že na Krymu teď víceméně definitivně vznikla alternativní moc, která se orientuje na Rusko a oficiálně může požádat Rusko o pomoc. A tu pomoc dostane. Toto je skutkový stav a podobným způsobem se to vyvíjí v jiných jihovýchodních oblastech Ukrajiny.

Existuje tedy v tuto chvíli pravděpodobnost, že by mezi Ruskem a Ukrajinou došlo k válce? Jaká je pravděpodobnost?

Řeknu několik zásadních věcí. V neděli se objevila zpráva, že v pátek jmenovaný velitel ukrajinského námořnictva Denys Berezovskij složil slavnostní slib nové krymské vládě a celé seskupení ukrajinských vojsk na Krymu, kterých nebylo mnoho, přešlo na stranu nové krymské vlády. Je velmi malá pravděpodobnost, aby Západ vyvolal bratrovražednou válku mezi Rusy a Ukrajinci. Chci zdůraznit, že válka je nereálná představa a ta se neuskuteční. Je to vlastně bývalá sovětská armáda, lidé, kteří patří k jednomu národu, a nevím, co by se muselo stát, aby se tam něco takového opravdu odehrálo.

Pravděpodobnost války mezi Ruskem a Ukrajinou, o které západní média do nekonečna mluví, je věc nereálná. Je to věc mediálních provokací a spíše zbožné přání, ale pravděpodobné to není. Situace se může vyvinout jinak, pokud se na Ukrajině objeví vojska třetích stran. O to teď jde a žádá o to dočasná ukrajinská vláda. Chtějí po Západu, aby na Ukrajině vojensky zasáhl. Tato situace by pak skutečně mohla vyústit do války takových rozměrů, které si neumíme představit.

Teď je podle mě předčasné o tom mluvit, protože technicky, psychicky i politicky není Západ připravený na něco takového jako vojensky zasáhnout na Ukrajině. Takové věci se připravují roky. Západ uskutečnil státní převrat podle vzorů arabského jara, syrské války, ale dále to neumí kontrolovat a ani nebude vědět, jak postupovat.

O co tedy Západu podle vás jde?

Celé to vnímám jako zoufalé dobrodružství ze strany ani tak Západu jako celku, jako Spojených států. Ne náhodou o podpoře současné vlády mluví hlavně USA otevřeně. Evropa je dost zdrženlivá a myslím, že bude i dále, protože v případě války by na to doplatila Evropa jako první.

Obecně ten zásah Západu vnímám jako velmi málo pravděpodobný, protože by to znamenalo de facto otevření otázky světové války.  To hlavní, co se teď odehrává, jsou jednání mezi Putinem a Obamou. V sobotu spolu mluvili hodinu a půl po telefonu a já si myslím, že to hlavní se odehrává právě tam.

Dá se prognózovat, jak to celé dopadne? Rozdělí se Ukrajina na dvě části, zůstane její západní část EU, která ji bude financovat? Je možné hledět až takto do budoucnosti?

Napsal jsem o tom mnoho článků, ve kterých jsem ten scénář do detailů rozebral už v prosinci a teď se plní krok za krokem. V tom se tedy musím trochu pochválit, ne že bych to věděl, ale dobře jsem to prognózoval. Hlavní článek se jmenuje „Pohlcení Ukrajiny – kolik to bude stát“ (ZDE a ZDE).

Jak se bude dělit Ukrajina, do jaké míry bude toto rozdělení krvavé, co vznikne na místě Ukrajiny? Na to existuje několik hypotéz a různých představ. Je tu ale jedna velmi jasná věc. Západní Ukrajina každopádně bude mít svůj vlastní osud, protože ona nikdy nepatřila k ruské civilizaci. Je to území, které bylo připojeno v letech 1939 - 1940 vlastně náhodou. To území bylo Rakousko-Uherska a zčásti Polska.

Když mluvíme o osudu západní Ukrajiny, důležitá věc je, že celá tato moc, státní útvary, armády a speciální služby jsou prosáknuté právě lidmi ze západní Ukrajiny a je to proces od roku 2002. Tito lidé už de facto ztrácí moc a západní Ukrajina je víceméně předurčena, že z ní vznikne nějaký zvláštní útvar, o který se budou ucházet a už teď se ucházejí sousední státy. Nějaké teritoriální nároky deklarovalo Rumunsko, nepřímo Polsko, nepřímo Maďarsko a ještě tam chybí Češi a Slováci, na což čtenáři našeho portálu už začali psát, že Podkarpatská Rus byla naše. Takže na místě západní Ukrajiny může vzniknout tzv. neuskutečněný stát podle kosovského modelu a v tomto případě právě tam se dříve nebo později objeví jednotky NATO, objeví se tam nová vojenská základna na způsob Bondsteel (největší základna USA mimo jejich území, nachází se v Kosovu). Toto je nejpravděpodobnější scénář. Kolik států tam vznikne nebo na kolik částí se Ukrajina rozdělí, to v tuto chvíli neumí nikdo říct. Třeba vývoj na Krymu už je nezvratný, tam vzniká samostatný státní útvar, který vyhlašuje suverenitu podle všech standardů legitimní cestou. Bude tam referendum, volby a tak dále. To už je fakt, který je pravděpodobně nezvratný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …