Čína vyřešila problém se slepým disidentem, pošle ho do USA studovat

04.05.2012 13:06

Slepý čínský disident Čchen Kuang - Čchen může odjet do Spojených států studovat. Potvrdilo to dnes čínské ministerstvo zahraničí. Peking se tímto rozhodnutím snaží dostat z diplomatické krize, kterou už několik dní řeší se Spojenými státy. Peking se touto cestou snaží vyřešit diplomatický problém, do kterého se dostal minulý týden. Tehdy známý čínský aktivista utekl z domácího vězení a skrýval se na americké ambasádě. Včera požádal v telefonickém rozhovoru americké kongresmany o pomoc a politický azyl. Čchenův případ tak zastínil i strategické americko-čínské rozhovory, na které do Pekingu přijela ministryně zahraničí Hillary Clinton.

Čína vyřešila problém se slepým disidentem, pošle ho do USA studovat
Foto: CircleBakote.com
Popisek: Slepý čínský disident Čchen Kuang - Čchen, který se pokouší dostat do Spojených Států

Požádá-li slepý aktivista Čchen Kuang Čchen o studijní pobyt ve Spojených státech, Čína nebude nic namítat. Jako každý občan má nárok studovat mimo svou vlast. Uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. Podle Čchenova přítele má disident už pozvání od univerzity v New Yorku.

Čínský disident Čchen Kuang-čchen chce opustit Čínu. Potvrdil to včera v telefonickém rozhovoru s americkými kongresmany. Požádal také znovu o schůzku s americkou ministryní zahraničí Hillary Clinton, která je dnes poslední den na návštěvě Pekingu. Disident Čchen Kuang-čchen během telefonátu z pekingské nemocnice mluvil o strachu o své příbuzné a žádal pomoc pro sebe i svou rodinu.

Washington a Peking uzavřely dohodu, podle které měl Čchen opustit americkou ambasádu, kde se šest dní skrýval, a zůstat v Číně. Američané se tak snažili zamezit diplomatické krizi před příletem ministryně zahraničí Hillary Clinton do Pekingu. Čchen ale změnil názor a žádal o azyl ve Spojených státech. V rodné zemi se necítí údajně bezpečně.

Tlak na americkou vládu stoupal: Čchen a jeho případ se ve Spojených státech těší velké publicitě a zájmu veřejnosti. Zůstal-li by proti své vůli v Číně, protože mu americké úřady neumožnili vstup, vypadalo by to jako ústupek komunistům v Pekingu. Jestliže ale Američané naopak disidenta slíbí přijmout, naruší to vztahy mezi oběma zeměmi. Nakonec ale došlo k řešení – vlk se nažral a koza zůstala celá.

Čtyřicetiletý Čchen proslul bojem za práva obětí čínské politiky jednoho dítěte v jedné rodině, jejíž součástí jsou kupříkladu nucené potraty a sterilizace, a také podporou občanů, jimž čínské úřady bez adekvátní náhrady zabavily jejich pozemky.
Slepý aktivista strávil posledních 20 měsíců v domácím vězení. Předtím si odpykával čtyřletý trest ve vězeňské cele, z níž byl propuštěn v září 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …