Dan Landa podpořil Slováky: Postavte se těm upírům, co vysávají zem

13.02.2012 13:28

Protesty Slováků kvůli korupční kauze Gorila neutuchají. Poslední se uskutečnil před víkendem, 10. února, opět v několika městech. Největší pak za asistence policie znovu zaznamenala Bratislava. A podporu tam přijeli vyjádřit i Češi, včetně Daniela Landy, který zde ten večer odehrál svůj koncert.

Dan Landa podpořil Slováky: Postavte se těm upírům, co vysávají zem
Foto: Redakce
Popisek: Koncert Dana Landy

„Můj děd se narodil jako Čechoslovák, můj otec také. I já jsem se jako Čechoslovák narodil a jako Čechoslovák zemřu. Proto mám Slovensko a Bratislavu rád a jsem rád, že zde mohu být s mým vystoupením s názvem Vozová hradba. Paradoxně právě v den, kdy sem s ní přijíždíme, vy tu vozovou hradbu skutečně stavíte – proti našim politikům, vladařům, kteří jako upíři vysávají naše země. Vytrvejte v tom odporu proti tomu všemu, čemu se říká vražda národa,“ řekl na závěr první části  svého koncertu zpěvák Dan Landa. Při této příležitosti dokonce upravil známou píseň, kterou zpíval ještě se skupinou Orlík: Jsi Čech, Čech…na Jsi Slovák, Slovák…Rozezpíval tím tak celý sál, ve kterém se koncert konal.

A vedle pochvaly odvahy Slováků, kteří povstali proti korupční kauze Gorila, i za cenu toho, že je policie rozháněla v mrazech vodními děly a obušky, vyjádřil Landa ještě varování.

 

Buďte opatrní, ať vás někdo pod nabídkou ochrany neumlčí

„Dejte pozor, jsou i signály toho, že až vás bude v ulicích opravdu hodně, objeví se tací, kteří budou metat třeba dlažebními kostkami. A pak může přijít „hodný“ politik, který řekne: já vás ochráním. A přitvrdí zákon tak, že už nebudete moct říkat vůbec nic. Vytrvejte v odporu, ale vracejte se ve zdraví a v poklidu do svých domovů a zaměstnání,“ řekl ještě Daniel Landa.

Jak už bylo uvedeno na začátku, nebyl však jediným Čechem, který přijel Slováky podpořit. V pátek také navštívili Bratislavu iniciátoři Holešovské výzvy, kteří již nyní vystupují a nadále plánují vystupovat s názvem Národní rada.  Ti při svých aktivitách putují českými a moravskými městy a vybízejí lidi k odporu proti situaci, která zde existuje.  Jelikož je prý slovenskou obdobou Národní rady politické hnutí Svobodných občanů, zazněla také slova o spojenectví obou národů i zájmů.

„Na místním náměstí v Bratislavě byly v pátek tisíce lidí. Ti všichni nám vyjádřili po našich projevech svoji podporu. Pozvali jsme je na oplátku 15. března na Václavské náměstí k celonárodnímu protestu, protože ani my nechceme nečinně přihlížet tomu, co se v Česku děje,“ řekl o průběhu akce ParlamentnímListům. cz Slávek Popelka.

Jsou Češi za své aktivity proti vládě perzekuovaní?

Podle informací ze slovenských médií se páteční protestní akce Slováků účastnily dva až tři tisíce lidí. I tentokrát při akci zasahovala policie.

Video na Youtube, které toto páteční vystoupení Národní rady v Bratislavě zaznamenalo, pak přináší hned v úvodu ještě jednu zajímavou informaci.

„Přijeli nás sem podpořit i Češi, kteří to mají těžší ještě než my, protože jsou za své aktivity u nich perzekuovaní. Dokonce nemohli přijet ani do Banské Bystrice promluvit, protože na ně byl vydán zatykač,“ říká na videu žena, která projevy tří zástupců dnes už Národní rady uvádí.

Slávek Popelka, který je však iniciátorem všech těchto aktivit, se na toto téma  vyjádřit nechtěl. „Raději bych to nechal bez komentáře,“ řekl jen na dotaz, co je na prohlášení oné ženy pravdy. Pravdou je, že perzekuci již ve svém životě zažil i on sám nesčíslněkrát, protože za minulého režimu nakonec skončil ve vězení kvůli svým politickým aktivitám.  Zda se však případná perzekuce dotýká přímo jeho, či někoho z jeho nejbližšího okolí, se zjistit nepodařilo, stejně jako ani to, v čem by údajná perzekuce měla spočívat.

Pozvali jsme Slováky na Václavské náměstí - spojme se, vyzývá Popelka

„Vyzvali jsme zástupce Svobodných občanů, aby i oni přijeli na český celonárodní protest na Václavském náměstí. Na závěr našeho vystoupení pak zazněla z našeho ozvučeného auta československá hymna. Bylo nádherné, jak se přítomní s nadšením přidávali a zpívali, zdravili nás „viktorkami“. Na zaplněném náměstí tak zavládla atmosféra připomínající rok 1989. Objevily se i hlasy o znovuspojení našich obou národů,“ popsal páteční výjezd za hranice Česka ParlamentnímListům.cz Slávek Popelka.

Gorila žene Slováky do ulic opakovaně

Připomeňme, že kvůli kauze Gorila, o které ParlamentníListy.cz pravidelně informují, Slováci vyšli do ulic již celkem třikrát a chystají i další protesty. Do patrně největších demonstrací za poslední roky se zapojili vedle Bratislavy i obyvatelé dalších slovenských měst.

Demonstrace organizátoři svolávají přes internetové sociální sítě. Reagují tak na informace, že politici i významní státní úředníci brali v letech 2005 a 2006 vysoké úplatky. Na největší politickou korupci v historii země a na silný vliv finanční skupiny Penta na privatizaci za druhé vlády Mikuláše Dzurindy přitom upozornily údajné dokumenty slovenské tajné služby s názvem Gorila, které unikly v závěru minulého roku na internet.

Kniha o politické korupci na Slovensku je zakázána - nesmí být vydána

O politické korupci se chystal ještě před volbami vydat knihu investigativní novinář kanadského původu Tom Nicholson, který se aférou Gorila zabývá delší dobu. Podle médií ale soud na návrh Haščákových advokátů vydal předběžné opatření, na základě kterého Nicholson knihu vydat zatím nesmí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …