Duo Merkozy ať si zřídí nějaký abštajg pro svá dostaveníčka, tvrdí ekonom Bureš

10.01.2012 12:26

Německá premiérka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se prý začínají vídat tak často, že by si na svá dostaveníčka mohli klidně zřídit speciální místo, třeba u hranic v Porýní… Jako včera, kdy se opět setkali a řešili Řecko.

Duo Merkozy ať si zřídí nějaký abštajg pro svá dostaveníčka, tvrdí ekonom Bureš
Foto: FonArCom
Popisek: Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová

To, že evropské problémy se řeší hlavně na ose Německo – Francie, už dlouho vadí mnohým evropským politikům, třeba i českému ministru zahraničí Schwarzenbergovi. Ten  v rozhovoru pro Der Spiegel označil Němce za přezíravé při řešení krize v eurozóně. Podle něj není divu, že menším členům Evropské unie se nelíbí, když se o dalším postupu bez účasti ostatních zemí domlouvají na soukromých schůzkách německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Včerejší berlínská schůzka Merkelovéa Sarkozyho, kteří si už vysloužili přezdívku Merkozi, byla opět o Řecku. Oba politici chtějí rychlou dohodu s privátními věřiteli, kteří mají odepsat 50 % řeckého dluhu, bez níž hrozí neřízený bankrot.

4 hlavní problémy Řecka podle Bureše

Existuje cesta ven, ptá se Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny. Management řecké krize v tuto chvíli podle něj naráží na čtyři základní problémy.

Za prvé, mezi řadou soukromých věřitelů stále panuje neochota účastnit se dobrovolného odpuštění dluhu. Požadavek totiž přichází v nevhodnou dobu (evropské banky shánějí zoufale nový kapitál), dobrovolné odpuštění se netýká všech věřitelů (mimo je řada penzijních fondů a členské země eurozóny i ECB) a část věřitelů se pojistila proti bankrotu Řecka a dobrovolné odpuštění dluhu je pro ně silně nevýhodným cvičením.

Za druhé, řecká vláda má znovu nepříjemné zpoždění v implementaci dohodnutých opatření. Řecký úřednický kabinet totiž před blížícími se volbami čelí  neochotě parlamentu kývnout na dohodnutá úsporná opatření. Zpožďuje se liberalizace v dopravě a stále nebylo prosazeno další osekání mimořádných penzí.

Za třetí, i když vše dobře půjde - soukromí věřitelé z 50 % dluh odpustí, Řecko implementuje nové reformy a dostane další peníze z MMF - plán nemusí fungovat. Řecko by v něm mělo do roku 2020 snížit zadlužení “pouze” na 120 % HDP, tedy dnešní úroveň Itálie.

A za čtvrté, rostoucí napětí na evropských trzích a série úsporných kroků tlačí eurozónu do recese. To zhoršuje předpoklady základního scénáře i pro Řecko. Proto již z MMF zaznívají hlasy, které chtějí po soukromých věřitelích odepsat z řeckého dluhu ještě více než dnes požadovaných 50 %. První kvartál tak bude v Řecku znovu napínavý. Již dnes má schůzku Angela Merkelová a šéfka MMF Christine Lagardová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …