Hillary to balí. Sen o americké prezidentce se odkládá, prý nejsou lidi

28.01.2012 18:16

Šéfka americké diplomacie Hillary Clinton oznámila, že po skončení tohoto volebního období z vysoké politiky odchází, důvodem je prý únava. Po dvaceti letech aktivního politického života chce už podle svých slov odpočívat. Končí tak nejen ve funkci první dámy americké zahraniční politiky, ale i jako případná budoucí prezidentka USA, první žena v tomto úřadu.

Hillary to balí. Sen o americké prezidentce se odkládá, prý nejsou lidi
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Hillary Clinton sdělila zaměstnancům ministerstva zahraničí, že končí: "Po těch dvaceti letech už je načase zjistit, jaké následky na mě zanechala práce na místě první dámy, prezidentské kandidátky a nakonec nejvyšší americké diplomatky. Jasně jsem deklarovala, že zůstanu tak dlouho, dokud prezident nejmenuje nového ministra." A dodala: "Je pro mě dost zvláštní, že jsou volby a já jsem mimo. Zato nemusím řešit politické tahanice a sledovat republikánské politické debaty," řekla ironicky.


Bývalý prezident USA Bill Clinton prozradil nedávno v talkshow The View na televizi ABC l o své ženě Hillary, která kandidovala na prezidentku a pak se stala v Obamově vládě ministryní zahraničí, že je prý utahaná a o úřad prezidentky se už ucházet znovu nebude. "Hillary by prostě chtěla zůstat na jednom místě aspoň dva tři dny a pořádně se vyspat. Je unavená, potřebovala by vypnout, na prezidentku už zkrátka kandidovat nebude," řekl Bill Clinton divákům.

Naskýtá se tedy otázka, zda je vůbec sen o první ženě v nejvyšším úřadu nejmocnější země světa, tak atraktivní pro mnoho feministek, vůbec na pořadu dne. Pro pořádek, v řadách republikánů byla jedna žena, Michele Bachmann, ta však  ukončila kampaň 4. ledna po neúspěchu v primárkách v Iowě…


„Myslím, že ne,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Erik Best, americký publicista, trvale žijící v Česku. „Hillary vypadla a další eventuální kandidátka, Sarah Palin, také nekandiduje, i když úplně nevyloučila možnou kandidaturu v dalších volbách. Mezi republikány má šanci, je ale otázkou, zda je přijatelná pro všechny Američany,“ řekl Best. „Další známé jméno je Nancy Pelosi, bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů, ta ale nemá ani podporu ve vlastní straně,“ dodal Best s tím, že Hillary Clinton měla velmi slušné šance. Nebýt ovšem toho, že kandidoval Barack Obama…“V tuhle chvíli v Americe nevidím osobnost, ženu, která by se mohla o úřad prezidentky ucházet,“ zakončil publicista Erik Best. 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …