Italský recept na efektivní výběr daní: Finančák zkontroloval auta

10.01.2012 10:05

Nejen Česko, ale i Itálie má potíže s daňovými úniky. A právě italští úředníci na konci roku vyrazili z tepla svých kanceláří a zkontrolovali na místě, čím vlastně plátci daní jezdí. A ejhle, povedlo se.

Italský recept na efektivní výběr daní: Finančák zkontroloval auta
Foto: Panoramio
Popisek: Italské luxusní zimní středisko Cortina d'Ampezzo v Dolomitech

Pro kontrolu si vybrali luxusní alpské středisko zimních sportů, kam jezdí celebrity a boháči,  Cortinu d'Ampezzo v Dolomitech. A právě zde italští úředníci provedli přepadovku.

A co zjistili? Vyšlo najevo, že někteří lidé s oficiálně nízkými příjmy (podle jejich daňových přiznání mají roční příjem 30 tisíc euro, v některých případech 50 tisíc euro) vlastní superluxusní automobily. Našli na 133 majitelů celkem 251 vozů značek jako je Ferrari, Porsche či Lamborghini. Ty klidně parkovaly v ulicích  Cortiny.

Jak si s příjmem 22 tisíc eur koupit auto za 163 tisíc

Jak napsal italský deník La Repubblica, třetina hříšníků, přesně 42 osob, dokonce přiznávala roční příjem za uplynulé období pouhopouhých 22 tisíc eur. A to takové Ferrari 458 Italia stojí 163 tisíc eur bez daně, a plná nádrž u zmiňovaných vozů  vyjde téměř na 200 eur.

V alpském středisku se v jednu chvíli pohybovalo osmdesát úředníků, kteří zkontrolovali 133 251 vlastníků aut vyšší třídy. Přitom se zjistilo, že 118 luxusních  vozů nebylo "napsáno" na soukromou osobu, ale bylo ve vlastnictví některé ze společností, čímž došlo k úlevě na daních, což se mimochodem v Česku také běžně dělá.


Kromě aut kontroloři prošli také restaurace, bary, klenotnictví i butiky vyhlášených značek. I zde našly spoustu prohřešků, jeden z majitelů luxusního obchodu podle závěrečné zprávy dokonce prodal zboží za 1,6 milionu eur, neměl ale ani jeden daňový doklad, který by prodej potvrzoval.


Vylézt z kanceláře a vyrazit do ulic


Starosta Cortiny Andrea Franceschi tvrdí, že kvůli kontrole teď mají lidé v městečku pocit, jako by skutečně žili v "policejním státě". Zato berňák má druhé Vánoce… Problémy s výběrem daní neřeší jen Itálie, i v Česku se stále hledají nové a nové zázračné metody, jak na to.

Od elektronického účetnictví po tak zvaný superberňák, specializovaný finanční úřad, který se zaměří zejména na velké firmy s obratem přes dvě miliardy korun. Možná by ale stačilo, kdyby úředníci občas opustili svůj kancl a šli se přesvědčit na vlastní oči…


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …