Skotsko míří k nezávislosti. Bude referendum

11.01.2012 17:33

Otázkou ale je, kdy. Skotové a Londýn se totiž hádají o termín referenda o nezávislosti Skotska. Skotský první ministr Alex Salmond odmítl výzvu britského premiéra Davida Camerona, aby se referendum konalo do 18 měsíců. Jak řekl Salmond v rozhovoru pro BBC, referendum se uskuteční v roce 2014, jak bylo v Edinburghu už dříve naplánováno.

Skotsko míří k nezávislosti. Bude referendum
Foto: internet
Popisek: Skotsko, pohled na malebnou krajinu

„Referendum se musí konat na podzim 2014. Je to kvůli tomu, že to bude nejdůležitější rozhodnutí Skotů za posledních 300 let a je nutné se na to důkladně přichystat, debatovat o tom podrobně,“ říká Alex Salmond. 


Skotská národní strana má oddělení Skotska od Spojeného království dlouhodobě v programu, stejně jako referendum do konce volebního období, který nastane v roce 2015. 


Premiér chce všelidové rozhodování uspíšit


„Vláda Davida Camerona se teď snaží vzít iniciativu na sebe a chce referendum uspíšit v očekávání, že čím dříve by se konalo, tím je menší šance, že dopadne pro nezávislost Skotska pozitivně,“ vysvětluje politolog na webu Českého rozhlasu politolog Tomáš Lebeda, který před lety pracoval pro Skotskou národní stranu. 


Alex Salmond se o vměšování londýnské vlády do skotských záležitostí zmínil i v rozhovoru pro BBC: „Musíme odolat snahám vměšovat se do záležitostí skotské demokracie. Nechme rozhodování o Skotsku na skotském parlamentu a na Skotech samých.“ 


Skotové na to nepřistoupí


„Nedovedu si představit, že by přistoupili na to, aby podobu referenda, čas vypsání a tak dále, diktoval Westminster. To je pro ně těžko přijatelné nejen symbolicky, ale i z praktického hlediska, protože ten, kdo referendum pořádá a zadává otázky, má ohromnou výhodu,“ dodává Lebeda na adresu Skotů. 
Ústřední vláda v Londýně říká, že referendum bude závazné jen s jejím souhlasem. „Nejsem specialista na ústavní právo ve Velké Británii, ale vzhledem k tomu, že Británie nemá jednotný ústavní psaný text – ústavu tvoří celá řada dokumentů, od historických až po současné zákony, tradice a zvyky, je velmi těžké zvenku říci, jak přesně by to mělo být,“ upozorňuje Lebeda.
 
Jak vidno, tak důležitou věc jako je rozdělení státu nenechávají ve Velké Británii jen na politicích. Zatímco blahé paměti Československo se rozdělilo jen politickým rozhodnutím a volání po referendu, byť bylo velmi silné, zůstalo oslyšeno. Kdo ví, jak by to v roce 1992 dopadlo, kdyby měli občané obou národů možnost hlasovat v referendu…



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …